Lag mot tiggeri mjukas upp och anses tandlös

1:43 min

Finlands regering har lagt fram sitt förslag om en ny lag mot tiggeri. Från början gällde förslaget allt slags tiggeri. Men efter kraftig kritik och många förändringar blir det nu en tandlös lag, anser många politiker.

En av dem som är glada över förändringarna är Roman från Ryssland, som kommer till Helsingfors med jämna mellanrum för att tjäna lite extra pengar.

– Jag kommer hit och tar det lugnt, har kul och dricker ibland. Spelandet ger extrapengar, säger han.

Så här mitt i vintern är Roman ensam på gatorna, men på sommaren kommer det många romer hit och tigger, berättar han.

Från början handlade lagförslaget om att stoppa allt tiggeri. Men det förslaget sågades helt och nu handlar det bara om att kunna stoppa aggressivt tiggeri - något som i praktiken gör lagen onödig säger Ålands riksdagsledamot Elisabeth Nauclér.

– Det är en lag som är ganska onödig, för det här finns redan. Det är inte tillåtet med aggressiv behandling av andra människor i andra sammanhang heller, så det här anser jag redan är förbjudet. Men man vill nu särskilt säga att det gäller tiggeri - man vill alltså visa att man tar tag i den här saken och gör något åt den.

Lagförslaget har blivit en politisk symbolfråga för regeringen och kommer därför att drivas igenom. Men inte utan debatt.

Juha Hakola från det regerande Samlingspartiet säger till finska radion att han trots allt är nöjd även om han tillhör dem som vill stoppa tiggeriet helt.

– Det är en bra start - inte totalt, men ändå någonting.

Beslut väntas till veckan och så ska lagen träda i kraft innan vågen av sommartiggare kommer, är det tänkt. Men faktum är att den som tigger tyst och stilla - eller står och spelar som Roman - inte kommer att stoppas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista