EU-flaggan, Foto: Virginia Mayo/Scanpix

EU:s bytesobalans mindre än väntat

1:45 min

Underskottet i bytesbalansen i euroländerna var mindre än väntat under tredje kvartalet i år. Det visar färska siffror i dag. Men siffrorna för import och export visar på fortsatt stor obalans mellan de starka och svaga länderna i eurozonen.

Bytesbalansen är, grovt sett, skillnaden mellan ett lands import och export, och för de då 16 euroländerna innebar tredje kvartalet i fjol ett sammanlagt underskott i bytesbalansen på 8,3 miljarder euro, ungefär 75 miljarder kronor.

Det är bara hälften så stort underskott som tidigare preliminära siffror tydde på, men dagens siffror visar på en ökande skillnad i bytesbalans mellan - framför allt - nord och syd inom EU.

Länder som Tyskland och Nederländerna ökade sina redan stora överskott i bytesbalansen jämfört med motsvarande kvartal året före. Samtidigt ökade underskotten i Italien och Frankrike, och även krisländerna Grekland och Portugal har mångmiljardminus i sina bytesbalanser.

För de länderna skulle en ökad export betyda mer än för många andra, eftersom den inhemska efterfrågan på varor och tjänster i Grekland och Portugal minskar i takt med att länderna stramar åt och höjer skatter för att minska sina stora budgetunderskott.

Kritiken växer nu mot den här stora handelsobalansen i Europa, som enligt EU-kommissionen ökar sårbarheten, framför allt i eurozonen.

Eftersom det mesta av EU-ländernas export går till andra EU-länder så är det inte bara länderna med stora underskott i bytesbalansen som innebär problem.

I en rapport i förra veckan kritiserade EU-kommissionen även länder med stora överskott i bytesbalansen, vilket i praktiken är Tyskland, Nederländerna, Sverige och Danmark. EU-kommissionen kräver nu att de här länderna vidtar åtgärder som stimulerar den inhemska efterfrågan på varor och tjänster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista