Kommunalrådet Pekka Peltari i Torneå. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.

Storkommuner Finlands medicin mot avfolkning

1:57 min

I flera länder diskuteras om samarbete mellan glesbygdskommuner kan stärka konkurrenskraften mot övriga regioner och bromsa avfolkningen. Finland är mitt uppe i en sådan utveckling och antalet kommuner har minskat de senaste åren.

Torneåbon Jenna Raatikainen inne på ett köpcentrum just vid gränsen mot Sverige skulle säga ja om hon fick rösta. Men det är politikerna i kommunfullmäktige i Torneå, Kemi, Keminmaa, Simo och Tervola som den sista januari beslutar om de ska bli en storkommun.

Syftet med sammanslagningen, som bygger på en statlig utredning, är att kommunerna skulle kunna stärkas ekonomiskt, vilket kan förbättra exempelvis sjukvård och kommunikationer.

De senaste fem-sex åren har Finlands kommuner på liknande sätt minskat från omkring 450 till 350 idag.

Pekka Peltari, centerpartistiskt kommunalråd i Torneå, förklarar.

– Om vi är en större kommun är vi bättre på att kämpa om pengarna. Och vi kan locka fler personer, unga personer till området, Lapplandsområdet, det är en fördel också.

Den senast bildade kommunen i Sverige efter de stora kommunreformerna på 50- och 70-talet är Knivsta som 2003, tvärtemot den finska utvecklingen, bröt sig loss ifrån Uppsala.

Kommunalråd Peltari tar emot på åttonde våningen i stadshuset i Torneå. Vid ett ja kommer stadens drygt 20 000 invånare bli en del av en kommun på runt 60 000.

Men utgången av omröstningen är oviss och trots tänkbara fördelar tänker han rösta nej. Kemi, en av de fem kommunerna, har för dålig ekonomi för tillfället så den gemensamma skatten skulle bli för orättvis.

– I fyra kommuner skulle skatten höjas medan den minskas i Kemi. Och det är svårt att säga till Torneåborna att vi går tillsammans, men skatten höjs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista