1 av 4
Alice Petrén i Tunis. Foto: SR.
2 av 4
Endast män följer kvinnosakskvinnan Safia Farhat i jorden. Foto: Alice Petrén/SR.
3 av 4
Sondes, människorättsaktivist, ser Tunisien som en skadad gasell med gamar omkring sig. Foto: Alice Petrén/SR.
4 av 4
Den förbjudne sångaren Haythem säger att dagens revolt bygger på tidigare generationens kamp. Foto: Alice Petrén/SR.

Osäker framtid i Tunisien

2:03 min

I Tunisien råder nu en stor osäkerhet om vart jasminrevolutionen kommer att leda. Landet inledde i dag en tre dagar lång landssorg för offren under revolten och samtidigt begravde en hel rad av Tunisiens ledande människorättsaktivister en av de sina, den välkända profilen Safia Farhat.

Det är bara män kring kistan med människorättskämpen Safia Farhat, när den förs ner i jorden. Solen skiner, begravningsplatsen skimrar med alla sina vita stenar, men sonen har förbjudit mammans väninnor att komma nära. Hundratals personer har fått stanna längre bort. Bland andra Sondes, en psykolog som hör till Föreningen Tunisiens demokratiska kvinnor, som hungerstrejkat och kämpat för landets frihet i över 20 år.

– Tunisien är i dag som en skadad gasell med många gamar som cirklar i luften, säger Sondes.

– Alla vill ha sin bit nu. Tunisier i exil kommer tillbaka, personer som vi inte hört ett ord ifrån är plötsligt demokrater.

Hon är rädd, mycket rädd för utvecklingen och för att islamismen ska ta ett starkare grepp om Tunisien.

– Utan personer som Sondes, den nu avlidna Safia Farhat och den äldre generationen, som varit förföljd, torterad och fängslad för sin kamp, hade inte dagens revolt ägt rum. De banade vägen, säger den unge musikern Haythem, som varit bannlyst länge, och var med nu i eftermiddags.

Många är dock ense om att det är nu arbetet börjar. Att enas kring att störta president Ben Ali var enkelt, men att förenas i frihet och arbeta gemensamt för demokrati blir svårare, tror en kvinna. En man oroar sig för kontrarevolutionära krafter och fiender i regionen utanför Tunisien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista