Fortsatta tågproblem under februari

SJ saknar tåg sedan hjulbyten och reparationer dragit ut på tiden och ställer därför in avgångar även i februari. Det är osäkert när eller om alla vagnar kan börja rulla igen.

– Vi har en viss reduktion som har löpt över januari och en bit in i december, säger SJ:s presschef Dag Rosander till TT.

I nuläget ska det röra sig om sex till sju intercitytåg vars hjul inte har kunnat bytas på grund av försenade leveranser.

– Det finns ingen säker prognos för intercitytågen, säger Rosander.

– Nu ska man ju säga att det är ett av hundra tåg ungefär, så man får ju se det i det perspektivet. Sedan har vi ett par så kallade dubbeldäckare som har krockat med älgar och står för reparation.

Vad gäller de tre X2000-tågen som skadats i olyckor i vinter återstår det att se vilka som kan räddas genom reparationer.

Dag Rosander kan inte svara på hur många avgångar som ställs in i februari eller hur många passagerare som drabbas. Det handlar om ett ständigt pusslande, säger han, där vagnar flyttas från avgångar med mindre tryck.

– Det är ingen dramatik på det sättet. Det är alltid några tåg som står vid sidan av och behöver fixas.

TT: Är det verkligen möjligt att inga resenärer drabbas?

– Det är klart att det blir inställda tåg någon gång, när pusslet inte hänger ihop.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista