Premiärminister Mohamed Ghannouchi. Foto: Hassene Dridi/Scanpix.

Ghannouchi gav flera besked i tv-intervju

1:34 min

Tunisiens tillfällige premiärminister Mohammed Ghannouchi lovade på fredagskvällen sina landsmän ett fritt demokratiskt val, vilket han tidigare sagt ska hållas inom sex månader. Han sa också i den förinspelade tv-intervjun att han själv tänker lämna politiken efter valet.

Ska tunisierna våga lita på vad de hör från den tillfällige premiärministern, som var en del av president Ben Alis skräckvälde?

Igår kväll lovade Mohammed Ghannouchi att ordna fria, öppna och demokratiska val. Dessutom att alla icke-demokratiska lagar, som de som till exempel gäller val, antiterrorism och pressfrihet, ska avskaffas.

Den tillfällige premiärministern angav inget datum för valet till president och parlament, som i så fall blir det första sedan självständigheten från Frankrike 1956.

– Liksom alla tunisier var även jag rädd under Ben Alis styre, sa Ghannouchi också i intervjun.

Varje dag den gångna veckan har demonstranter samlats här i centrala Tunis med krav på att alla i den forna regimen ska försvinna. Försöken att skapa en regering med personer från oppositionen har knappt hunnit formerats, innan de raserats av avhopp.

Porträtten på diktatorn Ben Ali har åkt genom fönstren, censurerade böcker har dykt upp i skyltfönster och folk talar öppet på gatan, trots en mycket massiv närvaro av poliser.

Stämningen är förväntansfull bland de flanerande Tunisborna, men listan över dem som vill bli Tunisien nya president börjar nu bli allt längre och signalerar att många konflikter är att vänta. Bland intellektuella finns en stor oro för att revolutionen går förlorad på grund av motståndskrafter både inom, och utanför, Tunisien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista