Chefen för företaget Dinara. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio.

Centralbanken: Ben Ali flydde inte med guld

1:34 min

I Tunisien har börsen varit stängd hela veckan som en följd av oroligheterna. Landets centralbank förnekar uppgifter om att president Ben Ali och hans släktingar tog guld från landets valutareserv, innan de flydde, men granskningen av landets ekonomi fortsätter. Många hoppas att det ska bli lättare att göra affärer nu - vår korrespondent träffade Samy som leder ett finansföretag i Tunis.

– Vi får se, vi får se. Det är för tidigt att uttala sig om, för det är inte bara familjen Ben Ali som varit korrupt utan alla som är rika här i landet, säger Samy, chef för företaget Dinara.

Han leder företaget Dinara, som dels utbildar intresserade i aktiehandel och finansiella placeringar, dels tjänar kommission på att assistera placeringar.

Den unge entreprenören menar att två lagar har instiftats för att stoppa uppstickare som han. Den ena säger att inte vem som helst får tjäna pengar på finanstransaktioner. Den andra att endast ett företag får utbilda börsmäklare. Korruptionen ligger i att det är samma person som drivit fram lagarna som också står på andra sidan och har tillståndet att bland annat utbilda.

– Det är lätt här för den som har pengar att monopolisera en bransch, som finanssektorn till exempel, säger Dinaras chef.

Tunisien har kännetecknats av inga mänskliga rättigheter i utbyte mot hög tillväxt. Den avsatta president Ben Ali har styrt lite enligt kinesisk modell. Det har fungerat, pengarna har flödat in, men inkomstfördelningen är mycket, mycket ojämn. Investerarna kommer säkert tillbaka bara lugnet är återställt, tror Samy. För till skillnad från grannländerna har Tunisien jobbat för att locka hit pengar.

Han styrker bilden, som andra gett, att så fort affärerna går bra har presidentfruns släktingar eller andra dykt upp.

– Vissa hävdar att de tvingas ge bort ända upp till 50 procent, hälften av vinsten, säger Samy.

Med jasminrevolutionen störtdök börsen och alla siffror började springa åt fel håll. Banken Barclays spådde i den gångna veckan att tillväxten i ekonomin sjunker från fem till fyra procent i år på grund av stopp i turismen och utlandsinvesteringarna.

Men Samy efterlyser ett systemskifte där korruptionen attackeras och ekonomin också blir fri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista