Amnesty International vill att Jean-Claude "Baby Doc" Duvalier åtalas för mord och tortyr. Foto: Dieu Nalio Chery/Scanpix.

Politiska krisen i Haiti fördjupas

Haitis politiska kris verkar förvärras. Efter den första omgången av presidentvalet i november är det fortfarande oklart när den andra avgörande omgången ska ske.

Presidentkandidaten och artisten Michel "Micky" Martelly, som enligt de amerikanska staternas organisation, OAS, kom på andra plats i första valomgången, uppmanar nu till protestdemonstrationer.

OAS har kommit fram till att det hade fifflats med röstsiffrorna när Haitis valkommission deklarerade att det var den nuvarande presidentens kandidat, Jude Celestine som kom på andra plats.

Martelly säger att den nuvarande regeringen försöker få bort honom från andraplatsen, trots OAS rekommendationer.

Samtidigt försöker USA att sätta press på Haiti genom att återkalla visum för vissa haitiska regeringstjänstemän.

När det gäller den återvändande förre diktatorn Jean-Claude "Baby Doc" Duvalier försöker nu Amnesty International sätta press på de haitiska myndigheterna att inleda en offentlig utredning om misstänkta mord och tortyrbrott under hans 15-åriga styre fram till 1986.

Duvalier, som plötsligt återvände till Haiti från sin exil i Frankrike i söndags, åtalades häromdagen för korruption och förskingring, men har tillsvidare släppts på fri fot.

På fredagen höll Duvalier en presskonferens i Port-au-Prince och uppmanade till nationell försoning, och sa att han hade återvänt till Haiti i solidaritet med offren för förra årets jordbävning.

Jean-Claude Duvaliers verkliga motiv till att han återvänt till Haiti efter 25 år i exil är fortfarande oklart, men han har även sagt att han åter skulle vilja bli president i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".