Dödscell i delstaten Ohio.

Företag stoppar dödsdrog

De 34 delstater i USA som använder giftinjektioner för att avrätta dödsdömda fångar kan tvingas skjuta upp avrättningarna.

USA:s enda tillverkare av en viktig ingrediens i giftinjektionerna, Hospira Inc, vill inte längre tillverka medlet tiopental vid sin fabrik i North Carolina.

Bakgrunden är att företaget tänkt flytta tillverkningen till Italien på grund av produktionsproblem i USA. Men de italienska myndigheterna krävde garantier för att tiopental inte skulle användas vid avrättningar och i stället upphör tillverkningen.

Hospira Inc förklarade igår att det inte är möjligt att ge fullständiga garantier för att tiopental aldrig kommer till användning vid avrättningar.

Italien, liksom övriga EU, har inte dödsstraff och EU har kritiserat bland andra USA för avrättningar.

Tiopental är ett av tre preparat som brukar användas tillsammans i de amerikanska delstater som tillämpar dödsstraffet. Narkosmedlet ges för att söva den dödsdömde innan två gifter sprutas in.

På grund av Hospiras produktionsproblem blev det brist på tiopental i slutet av förra året i USA och flera delstater sköt upp avrättningar eller försökte köpa medlet utomlands. Beskedet att Arizona köpt tiopental i Storbritannien utlöste skarpa protester från britterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista