En anhängare till Haitis förre diktator Jean-Claude Duvalier, "Baby Doc", håller upp en bild av Duvalier utanför det hotellet Duvalier bor i Port-au-Prince. Foto: Ramon Espinosa/Scanpix.

Baby Doc "beklagar" dem som lidit

Haitis förre diktator Jean-Claude "Baby Doc" Duvalier beklagar dem som "uppriktigt ser sig som offer" för hans 15-åriga regim. Det gör han i sitt första offentliga uttalande efter den överraskande hemkomsten.

Men ingenstans i uttalandet på fredagen går Duvalier så långt att han ber otvetydigt om ursäkt för morden och tortyren som hans hantlangare utförde åt diktaturen.

– Jag passar på tillfället att åter uttrycka min djupa sorg över dessa mina landsmän som uppriktigt ser sig som offer för min regering.

Duvalier förklarar för första gången varför han återvänt till Haiti, ett land som han brådstörtat lämnade 1986 för att undkomma ett folkligt uppror. Han satte sig i säkerhet i Frankrike och stannade där i 25 år.

– Jag är här för att visa min solidaritet i detta svåra ögonblicket.

Men hans ord lär inte lugna känslorna. Förvirringen vid hans ankomst i söndags har snarare försvårat läget i landet, som brottas med problem på grund av mängder av fuskmisstankar efter valen i slutet av förra året.

Nu väller stämningarna in mot Duvalier. Sex enskilda har lämnat in stämningar för brott mot de mänskliga rättigheterna och fler är på väg, säger cheffredsdomaren, Harycidas Auguste.

Dessutom misstänker landets rättsväsende Duvalier för en mängd grova brott under åren vid makten. Polis grep honom i tisdags och han förhördes i flera timmar innan han släpptes mot reseförbud.

Duvalier anklagas för att ha förskingrat hundratals miljoner dollar i statliga medel och för korruption. Han misstänks också vara ansvarig för mängder av övergrepp som hans fruktade milis Tonton Macoute begick.

En domstol ska avgöra om bevisen mot honom räcker för en rättsprocess, sade landets chefsåklagare efter förhören.

– Han är fri men måste stå till rättsväsendets förfogande, sade en advokat.

Jean-Claude Duvalier påstår att han återvänt till Haiti efter 25 år i exil för att "visa solidaritet". Men det finns en annan möjlig förklaring - pengar.

Människorättsaktivister och experter tror att hemresan var en manöver som skulle förhindra att 5,7 miljoner dollar som sitter frysta på Duvaliers bankkonton i Schweiz beslagtas. Efter en dyrbar skilsmässa har "Baby Doc" levt ett relativt fattigt liv i Paris.

– Detta tycks vara den mest sannolika förklaringen när man sätter ihop pusselbitarna, säger Reed Brody, som är juridisk rådgivare åt Human Rights Watch och en före detta åklagare i Haiti.

Den 1 februari träder en ny lag i kraft i Schweiz. Den skulle göra det möjligt för myndigheterna att beslagta Duvaliers frusna pengar och skänka dem till Haiti, även om han aldrig ställts inför rätta där.

Men ett villkor i lagen är att det inte varit möjligt att ställa Duvalier inför rätta i Haiti. Genom att nu resa till Haiti, och exponera sig för ett åtal, kan Duvalier ha försökt undvika att villkoret uppfylls. Och därmed kunna kräva miljonerna tillbaka.

Exdiktatorn kom till Port-au-Prince utan förvarning 16 januari, och hade en returbiljett 20 januari. Kanske hade han hoppats att ingen skulle notera hans närvaro. I stället blev det en världsnyhet. Duvalier har nu förbjudits att lämna landet och är åtalad för flera grova brott.

"Baby Doc" var nära att få ut sina frysta tillgångar för ett år sedan. Den 12 januari 2010 beslöt Schweiz högsta domstol att han skulle få sina pengar. Men senare samma dag drabbades Haiti av en förödande jordbävning som dödade uppåt 300 000 människor.

Katastrofen utlöste protester i Schweiz mot domstolens beslut, varpå regeringen utfärdade ett dekret som stoppade utbetalningen i väntan på den nya lagen.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista