Andy Coulson och Alan Johnson. Foto: Scanpix. Montage: SR.

Otrohetsaffär och avlyssning leder till avhopp

2:25 min

De senaste dagarna har båda de stora partierna i Storbritannien skakats av att ledande företrädare har hoppat av. Bakom avhoppen ligger en avlyssningsskandal och en otrohetsaffär.

Inom loppet av mindre än ett dygn fick både Labourledaren Ed Miliband och de konservativas ledare David Cameron ställa sig framför BBC:s TV-kamera och beklaga att nära medarbetare hade hoppat av.

Det mest oväntade avhoppet var att Labours näst tyngste politiker, talesmannen i ekonomiska frågor Alan Johnson, meddelade helt kort att han lämnade sitt uppdrag av familjeskäl. Ganska snabbt kom det fram i medierna att familjeskälet bestod i att Alan Johnsons fru hade haft en affär med den livvakt som skyddade Alan Johnson under hans tid som inrikesminister.

Det här avhoppet kan också få politiska konsekvenser. Alan Johnson ersätts nämligen av Ed Balls som är en mer hårdför kritiker av den borgerlilga regeringens nedskärningspolitik.

Men skiftet kan också göra det svårare för nye Labourledaren Ed Miliband att övertyga när han säger att Labour nu ska förnya den politik som ledde till att partiet förlorade makten förra året. Ed Balls var nämligen under många år en nära medarbetare till förre Labourledaren och premiärministern Gordon Brown.

Avhoppet inom det konservativa partiet ligger på ett annat plan. Det är en av premiärminister David Camerons närmaste medarbetare regeringens presschef Andy Coulson som känner sig tvingad att lämna jobbet på grund av en gammal avlyssningskandal som fortsätter att rulla på.

För fyra år sen slutade Andy Coulson sitt jobb som chefredaktör på söndagstabloiden News of the World sedan medarbetare hackat sig in på kändisars mobilsvar. Själv sa han sig inte känna till det här men tog sitt ansvar som högste chef och avgick. Men polisen har fortsatt att utreda och flera har vittnat om att Andy Coulson måste ha känt till vad som hände på tidningen.

De fortsatta spekulationerna gör att Andy Coulson inte tycker sig kunna sköta sitt jobb på regeringskansliet längre och premiärminister David Cameron får förstås kritik av oppositionen för att ha haft det dåliga omdömet att överhuvdtaget anställa Andy Coulson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista