Irländske premiärministern Brian Cowen. Foto: Geert Vanden Wijngaert/Scanpix.

Irlands premiärminister lämnar partiledarposten

1:10 min

Irlands premiärminister Brian Cowen meddelade på lördagen att han avgår som ledare för sitt parti, det borgerliga Fianna Fáil. Cowen sitter dock kvar som premiärminister, åtminstone ett tag till.

Det är tvära kast i irländsk politik just nu. Det är bara fyra dagar sedan Brian Cowen vann en förtroendeomröstning i sitt eget parti. Men den segern schabblade han bort genom att inför det kommande parlamentsvalet vilja plocka in och lansera tidigare rätt okända politiker i regeringen.

Men den regeringsombildningen sa koalitionspartnern, det Gröna partiet, nej till, och Cowen fick kritik för det här också i sitt eget parti Fianna Fáil. Och situationen blev ohållbar.

Brian Cowen säger ändå att han ska sitta vara kvar som premiärminister fram till valet den 11 mars. Men oppositionen har krävt en misstroendeförklaring och förlorar regeringen den omröstningen på tisdag blir valet tidigarelagt.

På onsdag nästa vecka ska det avgöras vem som ska efterträda Brian Cowen som ledare för Fianna Fáil.

Favorit är förre utrikesministern Micheál Martin. Blir det han, får han en tuff uppgift. Partiet har fått en stor del av skulden för Irlands djupa ekonomiska kris och opinionssiffrorna är i botten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista