Stefan Löfven

Facket dundrar mot direktörsbonusar

1:19 min

De mångmiljonbelopp som betalas ut som aktieutdelningar och bonus till företagsledningarna kan leda till en konfliktfylld lönerörelse, det menar IF Metalls ordförande Stefan Löfven.

– Det är oacceptabelt och det kommer att bli svårare att hålla ihop och kunna genomföra en någorlunda sansad avtalsrörelse.

Det låter nästan som ett hot från din sida, att det kommer leda till problem i lönerörelsen?

– Ja, det leder till problem, därför att det kan inte pågå år efter år detta, att de tar ut både jättehöga bonusar och allt vad man nu kan komma på, och sedan vänder sig till våra medlemmar och säger att det inte finns något utrymme för löneökningar. Det håller inte.

Totalt handlar det om 110 miljarder kronor, 23% mer än förra året som betalas ut som bonus till företagsledningar och utdelning till aktieägare, enligt Dagens industri. Pengar som delvis i stället borde gå till investeringar i maskiner och byggnader, kompetensutveckling och arbetsmiljö, säger Stefan Löfven.

Nu talar han om att det här kan leda till problem i den kommande lönerörelsen om inte ägare och företagsledningar håller igen när det gäller utdelningen, för det här tolereras inte från arbetarhåll säger Löfven.

– Det är irriterat och mer än så där ute, det kan jag säga.

Hur menar du då, vad har hänt mer?

– Ja, de blir förbannade. Det är dags att prata klarspråk nu, det här måste få ett slut, säger IF Metalls ordförande Stefan Löfven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista