27-årige Gustav Fridolin tippas bli ett av Miljöpartiets nya språkrör. Foto: Maja Suslin / Scanpix.

Miljöpartiet sträcker ut en hand till regeringen

2:09 min

Miljöpartiet vill förhandla med regeringen om att ha lägre skatt för företag som etablerar sig i bostadsområden med hög arbetslöshet. I utbyte vill Miljöpartiet få en satsning på att rusta upp husen, säger Gustav Fridolin, som tippas bli ett av Miljöpartiets nya språkrör.

– Vi har ju sett länge att man behöver rusta upp miljonprogramsområden, dels har man högre arbetslöshet, dels har man områden som inte underhållits och börjat förfalla. Vi skulle vilja prata med regeringen som har haft ett förslag om att sänka skatten för företag som etablerar sig i områden med hög arbetslöshet.

– Vi kan titta seriöst på det förslaget om de vågar och vill titta seriöst på vårt förslag om att rusta upp miljonprogramsområden, säger Gustav Fridolin.

I höstas beslöt regeringen att utreda ett system med skattelättnader för företag i särskilt utsatta områden, regeringen talar om att öppna ”nystartzoner”. Förebilden är fransk, i Frankrike kan företagare som slår sig ner i invandrartäta områden med hög arbetslöshet slippa vinstskatt, arbetsgivaravgifter och sociala avgifter i upp till fem år.

Miljöpartiet sträcker nu alltså ut en hand till regeringen och vill diskutera förslaget i utbyte mot att regeringen lyssnar på miljöpartiets förslag om att bland annat energieffektivisera och renovera bostäder i miljonprogrammet.

– Vi vill som man gjort i Södertälje se till att rusta upp bostadsområdena som också involverar de boende, säger Gustav Fridolin.

För ett par år sedan kom miljöpartiet och regeringen överens om nya regler som underlättar arbetskraftsinvandring. I höstas rapporterade flera medier om människor som kommit hit enligt de nya reglerna och arbetade för tolv kronor i timmen, inte fick gå med i facket och avskedades om de blev sjuka.

Fackliga företrädare har pekat på att den som kritiserar sina arbetsvillkor inte bara riskerar att bli sparkad utan också utkastad ur Sverige, eftersom reglerna säger att den som förlorar sitt arbete och inte hittar ett nytt jobb inom tre månader ska utvisas. På den punkten vill Gustav Fridolin nu ändra partiets uppgörelse med regeringen.

– Jag tror att man måste stärka arbetstagarnas möjligheter att faktiskt om man kritiserar sin arbetsgivare, engagerar sig fackligt och det leder till att man hamnar i en konflikt så man inte får behålla jobbet, ändå har möjligheter att i Sverige leta efter ett annat arbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista