1 av 2
Människorättsadvokaten Radhia Nasraoui i Tunis. Foto: SR.
2 av 2

Granskning av korruptionen i Tunisien

2:25 min

I Tunisien har en undersökningsdomare nu inlett en granskning av korruptionen och den tidigare presidenten Ben Alis och hans frus tillgångar. Det har också talats om kommissioner, som ska granska även olika former av övergrepp och tortyr mot oliktänkande.

Men Tunisiens kanske allra mest kända advokat Radhia (Radja) Nasraoui misstror alla undersökningar från regimens sida:

– Det är bara människorättsgrupper och frivilligorganisationer, som kan undersöka vad som har hänt här, säger advokaten Radhia Nasraoui.

– Jag har inget förtroende för granskningar utförda av en regering, som inte är folkvald, oavsett vilka personer det handlar om.

Advokaten dömer ut de initiativ till granskningar som tagits hittills. Ben Alis säkerhetschef skulle förhöras av en domare, som bistod den ökända presidenthustrun Leila Trabelsi och hennes släktingar, när de tvingade till sig andras pengar och skapade sig enorma förmögenheter.

– Offren, som inte ville lämna ifrån sig sina hus, sin mark eller sina företag, ställdes inför just denna domare, säger människorättsadvokaten.

Han har nu fått avgå, men detta chockade henne.

Radhia Nasraoui har i över 25 år uthärdat hot, fängelse och polisangrepp i sin oförtröttliga kamp för mänskliga rättigheter i Tunisien. Vi möts i huvudstadens utkant, där hon talar med några före detta politiska fångar. De skämtar om hur kampen gör håret tunt.

Tunisien har under Ben Ali drivits av en järnhand lik den i Nordkorea och Kina, medskyldiga till diktatorn förstör nu bevis och bränner akter, säger Radhia Nasraoui.

Hennes misstro att kunna ställa ansvariga till svars för tortyr, ogrundade rättegångar, hårda fängelsestraff och materialla angrepp delas av företagaren Samy:

– Jag ska göra anmälningar mot mutor och korruption, men jag tror inte att det kommer att leda någon vart.

FN:s människorättskommissarie har under den månadslånga revolt fått in över hundra anmälningar om övergrepp bara nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista