ElBaradei: Egyptier kan göra som tunisierna

Egyptier som är i opposition mot den sedan länge styrande regimen bör kunna göra som folket i Tunisien, som genom protester fått sin president avsatt. Det säger en av de ledande oppositionella i Egypten Mohamed ElBaradei, tidigare mångårig chef för FN:s atomenergiorgan, IAEA.

– Om tunisierna har lyckats, bör egyptierna också kunna göra det, säger ElBaradei i en intervju för den ansedda  tyska tidskriften Der Spiegel, som publiceras på måndag.

Muhammed ElBaradei, som fick Nobels fredspris 2005, påpekar samtidigt skillnaden i förutsättningarna mellan Egypten och Tunisien.

I Egypten handlar missnöjet om fundamentala behov i ett land där över 40 procent av befolkningen tjänar mindre än en dollar om dagen medan Tunisien har en ganska stor medelklassbefolkning.

I Der Spiegel-intervjun bekräftar ElBaradei att han stödjer en "nationell handlingsdag", som den egyptiska oppositionen planerar att hålla på tisdag.

Muhammed ElBaradei uppmanar också Egyptens president Hosni Mubarak att avstå från att blir president för ännu en mandatperiod när den nuvarande löper ut i september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista