USA:s president Barack Obama. Foto: J. Scott Applewhite / Scanpix.

Obamas väntas gå på offensiven i viktigt tal

1:48 min

På tisdag ska president Barack Obama hålla sitt årliga state-of-the-union-tal där han ska redogöra för sin politik under det kommande året. Läget är helt förändrat i kongressen jämfört med förra året, republikanerna har stärkt sin ställning och Obama kan väntas fortsätta att styra in i det politiska mittfältet för att säkra sin ställning. Men framförallt måste han komma med recept mot arbetslösheten.

Obama kommer att ha en offensiv inriktning i sitt tal och föreslå stora satsningar på forskning och utbildning, förnybar energi och på infrastrukturen, bland annat i vägar. Det skriver affärstidningen Wall Street Journal och hänvisar till källor nära presidenten.

Att få igenom sådana förslag kan bli svårt i och med att republikanerna tagit över makten i representanthuset. Men det börjar gå upp för många att USA håller på att hamna på efterkälken och att det behövs en nytändning, kanske just i form av sådana här satsningar.

Republikanerna är annars helt inriktade på motsatsen, att radikalt minska de statliga utgifterna och även Obama väntas komma med sina förslag på hur det gigantiska budgetunderskottet ska minskas.

Men framför allt måste Obama visa att han tar väljarnas oro över arbetslösheten på allvar, inte minst för sin egen skull, en tumregel säger att om arbetslösheten ligger över 8 procent är det mycket svårt för en president att bli omvald, under lång tid har den legat fast förankrad strax under tio procent även om den sjönk något i december.

Efter det förödmjukande valnederlaget i november sträckte Obama ut handen till republikanerna och erbjöd samarbete och försöken att erövra det politiska mittfältet kommer helt klart att fortsätta.

I dagarna utsåg Obama högsta chefen för teknikföretaget General Electric som en av sina främsta ekonomiska rådgivare, hans mer radikala anhängare ser det och annat som en högervridning av politiken - men det har varit en framgångsrik linje för Obama, den senaste månaden har stödet för honom ökat markant, framför allt bland de oberoende mittenväljarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista