Carl Bildt och Tobias Billström när de besökte Irak 2007. Foto: Diane Janse/Scanpix.

Folkpartister kräver att Billström avgår

0:50 min

Ett av regeringsalliansens egna ungdomsförbund, Liberala ungdomsförbundet, LUF, kräver nu migrationsminister Tobias Billströms avgång.

Anledningen är bland annat de uttalande om den irakiska invandringen till Sverige, som han enligt läckta Wikileaksdokument ska ha gjort till den amerikanska ambassadören i Bagdad 2007.

Enligt LUF:s ordförande, Adam Cwejman är det första gången ungliberalerna kräver att en minister avgår.

– Det här sista uttalandet som vi fick via Wikileaks-läckan är bara toppen på ett isberg av en rad snedsteg som Billström gjort under sin tid som migrationsminister och det värsta är väl avvisningen av de kristna irakierna som varit väldigt problematiskt. Vi tycker inte att det är förenligt med en liberal, human asylpolitik.

Men vad vet ni egentligen om det som Billström har sagt eller inte sagt under det här mötet?

– Uppenbarligen har han inte dementerat något av det som ska ha sagts, han har ju inte förnekat någonting, och det låter ju märkligt att det skulle ha fabulerats fram. Men egentligen borde det ha räckt redan efter avvisningen av de kristna irakierna som tydligt visar att han bryr sig mer om inrikespolitiska strömningar istället för enskilda asylskäl och skyddsbehövande, säger han.

Inte heller i dag har Carl Bildt eller Tobias Billström velat svara på frågor kring uppgifterna, men i ett skriftligt uttalande till TT säger Billström att han inte sagt något annat till den amerikanska ambassaden i Bagdad om svensk asylpolitik än vad han har sagt offentligt i Sverige.

Enligt dokument från Wikileaks ska Bildt vid mötet bland annat sagt att han ville ha en överenskommelse med Irak om att återsända irakier som inte fick uppehållstillstånd i Sverige, annars skulle det inte gå att upprätta en svensk ambassad i Bagdad.

De båda ministrarna ska också ha sagt att hedersrelaterade mord i Sverige gjort att svenskarna kräver en hårdare flyktingpolitik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista