Flera utkommenderade poliser gick med i demonstrationerna mot regimen. Foto: Christophe Ena/Scanpix.

Frigörelsekaravan tågar mot Tunis

Trycket ökar mot Tunisiens tillfällige premiärminister Mohammed Ghannouchi, och kraven på att han och hans regering ska avgå skärptes än mer på lördagen.

Då arrangerade Tunisiens största fackförbund UGTT återigen protester i huvudstaden Tunis och i flera andra städer, och tusentals tunisier deltog i demonstrationerna.

Demonstrationen utefter den stora paradgatan i Tunis var fredlig och talkörer och sång avlöste varandra.

Många poliser klättrade över avspärrningarna och anslöt sej till manifestationen och det rapporteras hur befälen gett order om att vattenkanonerna skulle riktas bort från demonstranterna.

Dessutom påbörjade hundratals tunisier från den fattiga landsbygden en protestmarsch mot huvudstaden där man kommer att kräva regeringens avgång. Protestmarschen har fått namnet "Frigörelsekaravanen".

På lördagen lyftes de förbud mot utländska filmer och böcker som gällt i Tunisien under många år.

På lördagen meddelade också den islamistiska rörelsen Ennahdha att den kommer att registrera sig som parti för att kunna delta i de kommande valen. 

Ennahdhas ledare, Rached Ghannouchi, sa i en intervju med den tyska tidskriften Der Spiegel att han "mycket snart " kommer att återvända till sitt hemland efter många år i exil.

Samtidigt meddelades att Tunisiens skolor och universitet, som varit stängda sedan den 10 januari, kommer att öppna igen kommande vecka.

Protesterna mot den tillfälliga tunisiska regeringen handlar främst om att den innehåller ministrar från den gamla regimen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista