1 av 4
Mohammed Bouazizi och andra som dött i revolten hedrades. Foto: Alice Petrén
2 av 4
Glatt vinkande poliser i bussar i Tunis. Foto: Alice Petrén.
3 av 4
"Polisen säger nej till diktaturen". Foto: Alice Petrén
4 av 4
På lördagen gick flera av de utkommenderade poliserna med i demonstrationerna mot regimen. Foto: Christophe Ena/Scanpix.

Tunisien hedrar sina döda medan trycket ökar

2:25 min

I Tunisien fortsätter demonstrationerna och fackförbunden försöker nu pressa den tillfälliga premiärministern Mohammed Ghannouchi att snarast avgå, eftersom han var en del av den tidigare diktaturen.

Det gamla partiet RCD ska bort helt och hållet, är kravet i de dagliga demonstrationstågen. Det ledande fackförbundet UGTT, som spelat en viktig roll i revolutionen, vägrar helt enkelt att erkänna den nya regeringen.
Tanken är att skolor och mycket annat ska komma igång i morgon måndag igen, men än råder undantagslagar.

Klockan kvart i åtta i går kväll cirkulerade militärfordon på den breda Aveny Habib Bourguiba, med sirener och varningsrop om att människor skulle skynda sig in före utegångsförbudet klockan åtta. En man jag träffade vid en rondell,  Mohammed, stod och försökte desperat att få en taxi, men bil efter bil bara hastade förbi hemåt.

Kväll efter kväll, natt efter natt, ligger Tunisiens städer fortfarande spöklikt tomma och tysta. Dagtid har allt fler affärer börjat komma igång igen, men redan vid femtiden drar ägarna ner jalusierna för att hinna hem.

Militärens vägspärrar var många, när jag bilade långt söderut i landet under dagen i går. Än gäller undantagslagar. Stridsvagnar, taggtråd, avspärrningar och buss efter buss med poliser är kvar.

Tunisien avslutar i dag sin landssorg för offren under den gångna månaden. Spontana aktioner med sång och tända ljus har kantat gatorna och hundratals poliser har bytt sida och gått med i demonstrationstågen. Jag fick en vit ros av en polis. 

I morgon, måndag, väntar sig många att vardagen tar vid igen, men landets lågstadielärare har varslat att de tänker strejka tills alla i president Ben Alis hårdföra regim definitivt är borta. På tisdag ska universiteten komma i gång är det sagt.

Plundringarna av de rikas villor upphörde lika fort som de startade och bilden tycks vara att plundringarna skedde på order från Ben Ali-klanen för att skapa oro och avsky för revoltörerna.
 
Men revanschlystnad mot den korrupta presidentfamiljen och dess närstående släkt och vänner riskerar att vända denna än så länge fredliga revolution, varnade i går en av de kommande presidentkandidaterna Moncef Marzouki, en läkare som levt i landsflykt i Paris.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista