Walid Jumblatt

Jumblatts sidbyte kan öppna för Hizbollah

I Libanon är den USA-stödda koalitionen ledd av sunnitiske premiärministern Saad Hariri på väg att helt förlora sitt grepp om makten.

I morgon, måndag, inleds överläggningar om hur en ny regering ska bildas sedan premiärminister Saad Hariris regering föll den 13 januari, då ministrar från shiitiska Hizbollah och partiets allierade lämnade regeringen.

Det skedde i protest mot att FN:s speciella tribunal väntas åtala Hizbollah-medlemmar för mordet på Saad Hariris far, Rafiq Hariri, i februari 2005.

I helgen har ledaren för ett av Saad Hariris stödpartier bytt sida. Det är den drusledaren Walid Jumblatt som sagt att han tänker ge shiitiska Hizbollah sitt stöd.

Om Jumblatt får med sig minst sju av sitt partis parlamentsledamöter öppnar det vägen för Hizbollah-blocket att få majoritet i det libanesiska parlamentet, och att därmed kunna föra fram sin kandidat till premiärministerposten. Något som blir särskilt intressant då Hizbollahrörelsen är shiamuslimsk, medan den libanesiske premiärministern enligt grundlagen måste vara sunnimuslim.

Efter mordet på Rafiq Hariri tog Jumblatt avstånd från Syrien och Hizbollah och gick med i 14:e mars-rörelsen, den koalition som leds av Saad Hariri och som bildades en månad efter mordet på hans far.

Men nu gör alltså drusledaren Jumblatt helt om igen.

Maktdelningen enligt den libanesiska grundlagen innebär att presidenten ska vara maronitisk kristen, premiärministern sunnimuslim och talmannen i parlamentet shiamuslim.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista