Tyskland och Tjeckiens regeringschefer.

Radioserie tinar isig relation till sudettyskar

2:08 min

I Tjeckien luckrades i veckan ett offentligt tabu upp när den tjeckiska radion sände första delen i en dokumentärserie om våldet mot de så kallade sudettyskarna efter andra världskrigets slut.

Tre miljoner tysktalande fördrevs från sina hem i Tjeckien efter att nazisterna hade besegrats och tiotusentals av dem dödades under flykten. Händelserna komplicerade länge relationen mellan Tjeckien och Tyskland, men den tjeckiska radions utsändning av intervjuer med de fördrivna kanske kan hjälpa till att läka ett av efterkrigstidens sår.

– Jag var 16 år när de kom och tog min far. Det sista jag såg av honom var när han fördes bort på lastbilsflaket, säger manen som inte vill omnämnas med namn.

Han är den siste som fortfarande är i livet och kan berätta vad som hände den 7 juni 1945, en dryg månad efter att nazisterna hade kapitulerat.

Tjeckoslovakiska gardister förde bort 68 sudettyska män från byn Grossotschehau i västra Tjeckien. Två dagar senare hördes skott bortifrån skogen och sudettyska män och pojkar, bland dem den intervjuade mannen, beordrades att gräva massgravar. Bland de skjutna fanns hans far.

Dådet ska ha varit en hämnd för grymheter som den tjeckiskspråkiga befolkningen hade fått utstå under åren när nazisterna styrde över landet. Kort efter massakern fördrevs den då 16-årige pojken - liksom många av de tre miljoner sudettyskar som fördrevs hamnade han så småningom i den tyska delstaten Bayern.

De ouppklarade övergreppen och en del fördrivna sudettyskars krav på kompensation för det man förlorade i Tjeckien har komplicerat relationen mellan länderna fram tills idag.

Den egna befolkningens övergrepp var länge tabu i Tjeckien samtidigt som det inte sågs som klädsamt av tyskar att iklä sig offerrollen efter nazisternas illgärningar.

Men även om ämnet fortfarande är känsligt finns nu flera tecken på att båda sidor i allt större utsträckning tar till sig också detta mörka kapitel i sin historia.

Flera utställningar och minnesmärken över fördrivningens offer har avtäckts i Tjeckien, delstaten Bayerns högste politiker reste nyligen som förste på sin post till Tjeckien - och i höstas hade filmen Habermann premiär, en samproduktion mellan Tyskland och Tjeckien.

Filmen sågades av kritikerna men är ändå den första som tar upp de fördrivna sudettyskarnas öde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista