Flera utredningar granskar avvisning

Tre, kanske till och med fyra utredningar, ska nu granska fallet med de två terroristmisstänkta egyptierna som med hjälp av amerikanska agenter avvisades till Egypten trots att det fanns en risk för att de där skulle råka ut för tortyr.

Nu är åklagarmyndigheten i Stockholm inkopplad.

Vice chefsåklagare Kay Engfeldt i Stockholm sitter just nu och väntar på Säkerhetspolisens handlingar i det omstridda ärendet med egyptierna.

Engfeldt har en polisanmälan på sitt bord och måste avgöra om han ska sätta i gång en förundersökning mot polisen.

– Det gäller svensk polis agerande i Sverige när det gäller själva verkställigheten.

Är det fram till egyptierna överlämnades?

– Ja, till egyptierna kommer ombord på det utländska luftfartyget.

Den förundersökningen ska i så fall bland annat reda ut om polisen använde övervåld mot dem två egyptierna när de hämtades och skickades i väg.

Kan ta hjälp av utländsk polis
Svensk polis kan i princip, om man tycker det är nödvändigt, ta hjälp av utländsk polis, i det här fallet alltså amerikansk, för att genomföra ett uppdrag i Sverige.

Men det måste då ske under den svenska polisens ledning och kontroll och den svenska polislagen ska följas.

Det kan också bli tal om en förundersökning mot de amerikanska polismännen eller agenterna men då måste riksåklagaren ge sitt tillstånd till det.

– Det blir jag som i så fall får kontakta riksåklagaren. Men det är riksåklagaren som ensam är behörig att besluta om det ska väckas åtal mot utländska medborgare ombord på utländskt luftfartyg, säger Kay Engfeldt

Särskilda regler för piloter
Det hela kompliceras av att befälhavaren på ett flygplan lyder under andra bestämmelser och har särskilda befogenheter för att trygga säkerheten ombord på planet.

Det har sagts att de två egyptiska fångarna blev brutalt behandlade av dem amerikanska poliserna, eller agenterna, under flygningen.

De hängdes upp i selar, var kedjade och tvingades ha huvor över ansiktet. Frågan är om det var motiverat av säkerhetsskäl.

Justitieombudsmannen, JO, ska i en egen utredning försöka klarlägga  det svenska samarbetet med amerikanarna och se om det stred mot svensk lag. Och riksdagens konstitutionsutskott kommer på nytt att granska regeringens roll och ansvar för vad som hände.

Jan Mosander
jan.mosander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista