Telekomföretaget ZTE är ett exempel.

Svensk marknad lockar kinesiska aktörer

2:21 min

Kineser visar allt större intresse för Sverige, både i stort och smått. Invest Sweden vittnar om att kinesiska investeringar i Sverige ökar inom till exempel handel och jordbruk. 

I Västra Götaland hjälper konsulten Yansi Xu kineser att bland annat starta jordbruk.  

– Regeringen tillåter människor att komma till Sverige med sina verksamheter och sitt kapital för att skapa någonting. Och under de senaste åren har den kinesiska ekonomin vuxit och människor har blivit rikare och rikare, de har råd att starta upp en verksamhet var som helst i världen, säger han. 

Och allt fler kineser visar intresse för Sverige, säger Yansi Xu. Han kom själv som student till Sverige och startade sitt konsultföretag för ett år sedan - och berättar om kunder som är handelsmän, restaurangägare och lantbrukare.

– Det här jordbruksföretaget vill hitta mark, och vi hjälper dem att hitta mark och att förstå reglerna i Sverige. Och så hjälper vi dem att komma igång. 

Kinas Sverigeambassadör Chen Mingming var nyligen på besök i Norrbotten och berättade om sitt intresse för svensk miljöteknik. Han talade om möjliga samarbeten och att det finns en idé om att bygga en snabbjärnväg mellan Kina och Sverige.

Och Invest Sweden, myndigheten som ska medverka till att utländska företag investerar i Sverige, ser också den här trenden - att både större och mindre kinesiska företagare startar verksamhet i Sverige.

Att den kinesiska banken China Development Bank för ett par år sedan startade en Sverigegrupp är ytterligare ett tecken på man från kinesiskt håll tycker att den svenska marknaden är att räkna med.

Sören Pettersson är investeringsrådgivare på Invest Sweden.  

– Den kinesiska staten har ju en tes som heter "Go Global". Man måste växa utanför Kina med företag, man måste komma utanför Kina. Och den är officiellt med i uttalandena från staten. Då tror jag att många börjar titta - och man tittar då mot Europeiska unionen och då kommer Sverige med, naturligtvis. Många som börjar här ser det som ett första steg in inom EU när de drar igång sin business, säger Sören Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista