FI utreder inte sena insiderslarv

Insiders som slarvar med att anmäla sina affärer till Finansinspektionens insiderslista behöver inte oroa sig. Börsuppgången gör att Finansinspektionen inte hinner utreda alla ärenden.

En av Sveriges rikaste personer, finansmannen Fredrik Lundberg, riskerar straffavgift sedan han varit sen med att anmäla sina affärer till Finansinspektionens insiderslista.

Andra insiders som slarvar har mindre anledning att oroa sig- börsuppgången gör nämligen att Finansinspektionen inte hinner utreda alla ärenden.

– Det är en ren administrativ miss från vår sida. Det rättade vi till på eget initiativ så fort vi upptäckte felet, säger finansmannen Fredrik Lundberg.

I april i fjol blev han ägare till tio procent av aktierna i investmentbolaget Industrivärden. Enligt lagen skulle han direkt ha anmält det till finansinspektionens insynsregister. Men inte förrän i december, mer än ett halvår senare, kom anmälan in, och nu riskerar Lundberg straffavgift på upp till 350 000 kronor.

Men andra insiders som slarvar har mindre skäl att oroa sig. Finansinspektionen har nämligen inte resurser att utreda alla ärenden. Sena anmälningar av affärer på mindre än 100 000 kronor hör till dem som prioriteras ned. Det förklarar Helena Sjögren, enhetschef på inspektionen.

– Vi har under våren haft en stor inströmning av en annan ärendetyp, tillståndsärenden. Där har vi en tidsgräns som vi måste hålla och då är vi tvugna att göra prioriteringar, säger hon.


Det är de så kallade prospekt-ärendena som ökat så kraftigt in antal. I takt med att börsen gått upp det senaste året har också intresset bland svenska bolag för att ta in pengar därifrån ökat. Och för att göra det måste bolagen först få sina prospekt godkända av Finansinspektionen.

Tanken med insynsregistret är att det ska öka förtroendet för aktiemarknaden genom att alla ska kunna se hur de som vet mest om bolagen agerar på börsen.

Men Helena Sjögren tror inte att förtroendet försämras av att Finansinspektionen inte utreder alla som slarvar med anmälan.

– Vi tror inte att det påverkar förtroendet för marknaden.

Kalle Nilsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista