Allt fler har svårt betala sina räkningar

Antalet ansökningar om att få driva in skulder, så kallade betalningsförelägganden, ökar kraftigt hos kronofogdemyndigheten.

Över 800 000 ansökningar väntas komma in till kronofogden i år och det är lika många som myndigheten tog emot under krisåren i början av 1990-talet.

Enligt Leif Förare, vice vd på inkassoföretaget Sergel kredittjänst, finns det flera skäl till ökningen.

– Det främsta skälet är att volymen fakturor till privatpersoner har ökat. Det är en följd av nya tjänster som till exempel bredband och mobiltelefoni. Ökningen beror också på att fler använder de kreditmöjligheter som erbjuds när man köper varor idag på ett annat sätt än tidigare. Jag tänker då framförallt på hemelektronik och möbler, säger Leif Förare.

Företagen arbetar snabbare
Det är inte bara räkningarna som har blivit fler. Många företag vill också ha betalt snabbare. I sitt arbete ser Leif Förare hur allt fler företag kortar tiden mellan förfallodag och rättslig åtgärd. Inkassoföretagen själva också arbetar snabbare nu än tidigare.

– Nu är ju vi ett stort företag så vi har legat långt fram men jag vet att mindre kollegor i branschen har fått upp tempot. Från det att ett inkassokrav förfallit så kan ett betalningsföreläggande vara utfärdat redan dagarna därpå, säger han.

Det märker Åke Lundholm, informatör på kronofogdemyndigheten av. Från januari till maj i år är det tio procent fler betalningsförelägganden än samma tid förra året. Fortsätter det så här kommer kronofogdemyndigheten ta emot över 800 000 ansökningar i år och därmed närma sig nivåerna på 1990-talets början.

Människor lever på marginalen
Människor lever på marginalen, säger Åke Lundholm. Visst betalar de allra flesta, men man väntar in i det längsta.

Ännu har de som faktiskt får betalningsanmärkningar inte blivit fler men Åke Lundholm befarar att även det kan ändras.

– Om man tänker några år framåt i tiden så kan ränteläget se helt annorlunda ut, att räntorna stiger, och de kommer troligtvis att göra det. Då kommer de som ligger på marginalen få det väldigt svårt att sköta sin ekonomi, säger Åke Lundholm på kronofogdemyndigheten.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista