Svenska FN-truppen på väg hem.

Svensk FN-trupp i Kongo ska hem

Trots det uppblossade våldet i östra Kongo och trots att svenska hjälporganisationer nu vädjar om att den svenska FN-styrkan i Kongo ska få fortsätta sitt arbete, står regeringen fast vid att avsluta insatsen.

I fortsättningen ska endast satsas på humanitär hjälp. Problemet är att några humanitära insatser inte går att utföra så länge striderna pågår.

En av de hjälparbetare som nu fått lämna sitt uppdrag i Kongo är Marie Börjesson som skulle ha hjälpt kvinnor som våldtagits.

– Det var kvinnor som berättade om våldtäkter strax efter förlossningen av 10 - 15 personer. Man har kört upp vapen eller en kniv för att verkligen skada kvinnorna.

Minst hälften har våldtagits
Minst hälften av alla kvinnor i Kongo tros ha våldtagits minst en gång och någon hjälp finns sällan att få. Men med svenskt bistånd har nästan tusen våldtagna kvinnor fått hjälp hittills i år. Fast det var innan striderna i Bakava bröt ut och hjälparbetarna började lämna östra Kongo.

– Vi hade 150 patienter på sjukhuset. Vi hoppas att de inte ska ge sig på kvinnorna. Jag fick en rapport om att kvinnorna är oerhört rädda och ängsliga nu när de hörde att kriget hade brutit ut igen. De har ju ingenstans att fly.

Våldtäkterna splittrar familjerna, och på så sätt hela samhällstrukturen. Dessutom sprids hiv och aids, som dödar och gör barn föräldralösa.

Livsviktig fredsprocess
Men våldtäkterna är bara en av alla de fruktansvärda konsekvenser som striderna i Kongo för med sig. Som Afrikas största land mitt i Afrika påverkar Kongo alla länderna i centrala Afrika. Att den fredsprocess som nu pågår får fortsätta är därför livsviktigt för miljontals människor.

Sju svenska hjälporganisationer uppmanar därför regeringen att ha kvar den svenska FN truppen. Krister Dernander är ordförande i Centralafrikagruppen.

– Dels så finns det ett enormt behov av internationellt stöd i Kongo för att fredsprocessen ska kunna gå vidare. För det andra har Sverige ett historiskt band till Kongo och det finns ett stort folkligt stöd i Sverige för Kongo. Plus att det engagemang som Sverige har haft och har i Kongo har fått väldigt gott gehör i befolkningen. Jag tror att Sverige har en nyckelroll att spela.

Insatsen förlängs inte
Men den svenska regeringen vill inte förlänga Sveriges insats till FN styrkan i Kongo.

– Vi tonar ner de militära bidragen och går i stället in mer på civila insatser, säger Fredrik Kirst på Utrikesdepartementet.

Men FN-styrkan på plats har klagat över att de är för få för att kunna göra det de har mandat till och ändå tar Sverige hem soldater?

– De åkte dit på ett år. De har fullföljt sin uppgift. De tas ut planenligt och har alltså ingen koppling till krisen.

Men finns det inte anledning att ändra beslutet nu när den här krisen har inträffat?

– Försvarsministerns uttalande pekar på att det inte är aktuellt att sända ny trupp till Kongo.

Malin Mendel Westberg
malin.westberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista