Vill granska sanktionerna mot Burma.

Ökande krav på att Burma-sanktioner ska slopas

2:16 min

Drygt två månader efter det att Burmas demokratikämpe Aung San Suu Kyi frigavs ur husarresten och landets ifrågasatta val ökar kraven på att sanktionerna mot Burma ska lyftas. Aung San Suu Kyi säger i en intervju att hon är beredd att granska sanktionernas effekt.

– Vi har aldrig motsatt oss humanitär hjälp, säger Aung San Suu Kyi till den thailändska tv-kanalen i en intervju som gjordes i hennes hem för knappt två månader sedan. Men hon tillägger att partiet nu ska titta på vilka effekter sanktionerna haft.

I veckan uppmanade ASEAN, den sydostasiatiska samarbetsorganisationen, världens länder att lyfta sanktionerna mot Burma, för att man nu genomfört valet och för att Aung San Suu Kyi nu är frigiven efter drygt 15 års husarrest.

Tankegången har också fått stöd från två av landets oppositionspartier, National Democratic Force och Democratic Party, som tillsammans tar 19 platser i det 1 160 platser stora nya parlamentet som kommer att samlas för första gången i slutet av januari.

Men det som kanske allra mest hindrar en total omsvängning i sanktionsfrågan för Aung San Suu Kyi är alla de politiska fångar som ännu inte släppts.

2 203 människor sitter fortfarande fängslade i Burma för sina politiska åsikter, påminde U2-sångaren Bono vid konserten i Sydney nyligen. Och Aung San Suu Kyi, som i dagarna fått möjlighet att ha kontakt med människor runt om i världen genom den internetuppkoppling hon just fått indragen i sitt hus i Rangoon, menar att den enda chansen att nu gå vidare är samtal.

– Vi måste kunna sätta oss ned - militär, oppositionspartier och de etniska grupperna - och komma fram till hur framtiden i Burma ska bli bra för alla, sa Aung San Suu Kyi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista