Cavacos utmanare Alegre anses chanslös.

President väntas bli omvald i Portugal

Portugals president Anibal Cavaco Silva, 71, väntades bli omvald utan problem på söndagen då invånarna i det finanskrisdrabbade landet gick till val. Mätningar pekade mot ett stöd på hela 60 procent för Cavaco Silva.

Närmaste rivalen, Manuel Alegre från det regerande Socialistpartiet (PS), spåddes få cirka 20 procent av rösterna.

Ekonomen Cavaco Silva - premiärminister 1985-95 - är medlem av oppositionspartiet Socialdemokraterna (PSD), men ett återval av honom ses ändå som en möjlig framgång för premiärminister José Socrates socialistiska minoritetsregering. Även om Portugals presidentpost har främst ceremoniell betydelse har Cavaco Silva klart slutit upp bakom regeringens nedskärningar och skattehöjningar i eurokrisens spår.

– Det vilar på näste president att leda landet och hans röst måste väga tungt. Jag tror att den jag har röstat på har den kraften, sade en 60-årig kvinna efter att ha röstat i morgonkylan i ett av Lissabons valdistrikt.

Portugals statsfinanser är hårt pressade och många bedömare väntar sig att landet kommer att behöva ett räddningspaket liknande det som Grekland och Irland har fått.

Ekonomin har varit en stor fråga i en allmänt dämpad valrörelse. Efter sänkta löner, höjda skatter och stigande arbetslöshet har många portugiser tappat förtroendet för politikerna, och valdeltagandet väntades bli lågt.

– Jag ser ingen mening med att rösta. Presidenten kan inte ändra något. Vi måste tänka på hur vi ska ta oss ur krisen, men den frågan ligger mer hos regeringen, sade byggarbetare Antonio Pinto i Lissabon.

Presidentens makt är visserligen begränsad, men han har ändå befogenhet att avskeda premiärministern och upplösa parlamentet om han anser att det finns skäl för det. Om Portugal vänder sig till EU och IMF för ekonomisk nödhjälp så väntas oppositionen kräva att presidenten ska gripa in på det viset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista