Egyptiska kristna i Alexandria dagen efter attacken. Foto: Ben Curtis/Scanpix.

Egypten: Palestinier bakom kyrkbomb

Egyptens regering hävdar att en palestinsk islamistgrupp låg bakom attentatet mot en kyrka i Alexandria på nyårsaftonen som dödade över 20 personer.

– Om element från den palestinska Islams armé, med band till al-Qaida, trodde att de kunde gömma sig bakom individer som de rekryterat, så har vi otvetydiga bevis för deras inblandning, sade inrikesminister Habib al-Adli i ett tv-sänt tal.

Islams armé, en av de små men extrema grupper som dykt upp i Gazaremsan på senare år, svarade snabbt och avvisade anklagelsen.

– Islams armé har inget samband med kyrkoattacken i Egypten, fast vi prisar den som gjorde det, sade en talesman för gruppen.

Islams armé är känd för kidnappningen av BBC-reportern Alan Johnston 2007. Den deltog också i attacken mot en israelisk gränspostering året innan, som ledde till att soldaten Gilad Shalit tillfångatogs.

Gazaremsan styrs av islamiströrelsen Hamas, men Islams armé och liknande grupper är mer extrema och har vid flera tillfällen hamnat i konfrontation med Hamasstyret.

Ingen har tagit på sig skulden för attacken mot kyrkan i Alexandria. Egyptens kristna, som utgör en tiondel av befolkningen på 80 miljoner, har utsatts för många attacker och ser sig som diskriminerade av myndigheterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista