Tillväxt ger inte mindre arbetslöshet

Det är stor skillnad i ekonomisk tillväxt och arbetslöshet mellan olika regioner i Sverige. Det gör att arbetslösheten är fortsatt hög trots att konjunkturen blir allt starkare, visar statistik från arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv.

Västerbotten är ett av de få län som har en så kraftig tillväxt att det ger nya jobb.

– Satsningarna på gruvindustrin går väldigt bra liksom skogsindustrin. Men även en övriga industrin har haft en bra tid, säger Lorenz Andersson, landshövding i Västerbotten.

I år väntas Västerbotten tillhöra den lilla skara där fler jobb kommer till än som försvinner. De andra länen är Gotlands, Hallands, Stockholms och Jönköping län.

Jönköping väntas också få den högsta ekonomiska tillväxten i landet men det betyder inte nödvändigtvis lika många nya jobb. Det beror på att tillväxten finns i tillverkningsindustrin som lätt kan öka produktionen utan att nyanställa.

I samtliga övriga län handlar det om minussiffror för jobben och totalt handlar det om 10 000 jobb som försvinner i år, enligt Svenskt Näringsliv.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista