Demonstrationer i Bryssel i dag. En kvinna visar Belgiens tvåspråkiga motto: Enhet ger makt. Foto: Yves Logghe/Scanpix.

Belgare i protesttåg mot avsaknad av regering

2:05 min

I Belgien växer de folkliga protesterna mot politikernas oförmåga att bilda en ny nationell regering. På söndagseftermiddagen samlades mellan 30 000 och 40 000 personer i Bryssel för att demonstrera under parollen "SKAM!".

Det är en skam att Belgiens politiker inte har lyckats förhandla fram en regering, mer än 220 dagar efter parlamentsvalet i juni, det anser de fem unga studenter som ligger bakom dagens stora demonstration här i Bryssel.

Många i demonstrationståget har klätt sig i Belgiens svart-gul-röda färger där de skanderar krav om att politikerna snabbt ska komma överens om en ny regering.

Det politiska dödläget i Belgien beror i huvudsak på motsättningarna mellan landets stora språkgrupper - de fransktalande och de som pratar flamländska.

I valet i juni blev den stora vinnaren det flamländska nationalistpartiet N-VA, ett parti som vill ha kraftigt ökat regionalt självstyre. Men det stöter på stort motstånd från de franskspråkiga partierna, och regeringsförhandlingarna har strandat flera gånger.

Belgien har en av Europas största statsskulder, och oförmågan att få till en nationell regering har fått kreditvärderingsinstitutet Standard & Poors att hota med sänkt kreditbetyg för Belgien - något som skulle kosta Belgiens skattebetalare miljarder i höjda räntor.

De senaste veckorna har belgarna allt kraftigare protesterat mot avsaknaden av en regering. Till exempel har en kampanjsida på nätet fått tiotusentals belgare att sätta upp virtuella protesttält utanför regeringsbyggnaden.

En känd skådespelare har uppmanat belgiska män att låta skägget växa tills landet har fått en ny regering. Och så i dag då, den hittills största demonstrationen, som har samlat mellan 30 000 och 40 000 personer, både fransktalande och flamländsktalande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista