Ungdomars kondition har blivit mycket sämre

1:17 min

Konditionen bland ungdomar har försämrats rejält de senaste 20 åren. En undersökning som gjorts av forskare vid Gymnastik och Idrottshögskolan i Stockholm visar att konditionen minskat med tio procent.

– Jag blev överraskad när vi sammanställde det här, säger Örjan Ekblom, idrottsforskare på Gymnastik och idrottshögskolan i Stockholm.

– Det är konsekvent, båda könen förändras på samma sätt, det verkar vara en förändring som drabbar stora delar av samhället.

Forskarna har kollat pulsen på 265 stycken 16-åringar, som fått trampa på en testcykel. De resultaten från 2007 har sedan jämförts med liknande undersökningar 1987 och 2001 och där framgår att det är en tydlig kurva nedåt när det gäller konditionen.

En orsak kan vara att unga är mer stillasittande i dag än för 20 år sedan. Samtidigt äter de lite bättre, men det är inte främst vikten som avgör hur bra konditionen är, det viktigaste är fysisk aktivitet. Det finns flera risker med dålig kondition, bland annat kan man dö i förtid.

– Dålig kondition är en stor riskfaktor för att drabbas av metabola sjukdomar, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar, säger Örjan Ekblom.

– Om de här personerna bibehåller sin prestationsnivå så ökar risken påtagligt för att de drabbas av sjukdomar.

– Kombinationen av dålig kondition och övervikt kommer vara förekommande hos många människor, och det kommer ställa jättestora krav på hela sjukvårdsapparaten, helt klart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista