Protesterande tunisier vid en vägg där någon sprayat "Leve folket". Foto: Foto: Christophe Ena / Scanpix.

Tunisiska val kan få stöd från EU

0:54 min

EU är berett att ge stöd för att Tunisien ska kunna genomföra de utlovade valen av president och parlament inom sex månader. Sveriges utsände diplomat i Tunis, Per Holmström, samarbetar med sina EU-kolleger på plats och kommer den kommande veckan ha möte med Tunisiens utrikesministerium.

– Vi är väldigt tydliga från EU:s sida på att vi ställer krav och att vi vill se en genuint demokratisk utveckling i Tunisien. Samtidigt så erbjuder vi stöd med valförberedelser, valobservation och stöd till partierna för att samhället ska kunna fungera på ett bra och demokratiskt sätt, säger Per Holmström.

Tror ni diplomater att det kommer bli ett fritt, öppet demokratiskt val inom sex månader?

– Alla förutsättningar finns för det, man känner en genuin vilja till förnyelse och en återhållsamhet ändå som bådar gott för framtiden, tycker jag.

– Det tal man har man i dag är att alla partier kommer ha möjlighet att verka, vilket är mycket bra. Ska man ha en verklig demokrati där alla får vara med kan man inte heller mota bort det gamla partiet, säger Per Holmström.

LÄS MER:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista