Estlands presidentToomas Hendrik Ilves. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Eurokrisen inget bekymmer för Ilves

1:25 min

För ett par veckor sedan blev Estland den sjuttonde medlemmen i EMU, mitt under en brinnande kris för Eurozonen. Men det bekymrar inte Estlands president Toomas Hendrik Ilves.

– Det är inte euron som har problem, det är vissa länder som använder den gemensamma valutan som har problem, säger president Toomas Hendrik Ilves i en lucka i det hektiska statsbesöket i Sverige.

Men vad har Estland gjort rätt när Grekland, Irland, Portugal och kanske Spanien är i djup kris och antingen har eller troligen kommer att behöva hjälp av sina Euro-bröder och systrar?

– Vi följde reglerna, det gjorde inte dom, säger president Ilves.

Och nu är ett av Europas fattigaste länder i den egendomliga positionen att behöva vara med och betala för att gamla medlemmar inte ska gå i konkurs.

– Vi betalar gärna. Vi ger inte bort pengar, vi lånar ut dem. Men vi anser att det nu behövs bättre ekonomisk disciplin. Man får inte missbruka de fördelar som ett enskilt land får av medlemskapet i eurozonen, säger Ilves.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista