1 av 8
Journalisten Tawakul Karman leder en regimkritisk demonstration i Sanaa Jemen. Foto: Hani Mohammed/Scanpix.
2 av 8
En flicka viftar med en tunisisk flagga i Tunis. Foto: Hassene Dridi/Scanpix.
3 av 8
Mohammed Bouazizi och andra som dött i revolten hedrades. Foto: Alice Petrén
4 av 8
5 av 8
Tunisien: "Polisen säger nej till diktaturen". Foto: Alice Petrén/SR.
6 av 8
Glatt vinkande poliser i bussar i Tunis. Foto: Alice Petrén.
7 av 8
På lördagen gick flera av de utkommenderade poliserna med i demonstrationerna mot regimen. Foto: Christophe Ena/Scanpix.
8 av 8
Protesterande tunisier vid en vägg där någon sprayat "Leve folket". Foto: Foto: Christophe Ena / Scanpix.

Revolten inspirerar och skrämmer arabvärlden

2:13 min

Många arabiska ledare är nu mycket nervösa att Tunisien ska inspirera uppror även på andra platser. De problem med arbetslöshet, despotism och ekonomisk misär som ledde till protester i Tunisien, är närvarande överallt i arabvärlden. 

I Egypten planeras en stor protestdag imorgon och situationen är skakig hela vägen från Jemen till Algeriet. Minst 16 människor i olika arabländer har, liksom grönsaksförsäljaren Mohamed Bouazizi i Tunisien, tänt eld på sig själva.

– En stor synd, ett brott mot islam.

Det är vad de regimtillsatta religiösa ledarna i Egypten och Saudiarabien säger om den nya vågen av självbränningar. I helgen dog en saudisk man av sina brännskador. I Algeriet har åtta män tänt eld på sig själva, i Egypten mer än ett dussin, i Mauretanien en affärsman, och i Sudan en 25-åring.

Många bedömare har varit ytterst skeptiska till den tunisiska revoltens spridningseffekter. Att jämföra med Berlinmurens fall är bara önsketänkande har man sagt. Men spridda protester har ägt rum under den gångna helgen både i Jordanien, Algeriet och Jemen.

42 människor skadades av polisbatonger och våld i Algeriet, i Jemen greps flera aktivister när de krävde president Ali Abdullah Salehs avgång, och jämförde honom med Tunisiens avsatte president Ben Ali.

– Försvinn Ali, anslut dig till Ben Ali, löd talkören.

Presidenten Salehs försök tidigare i veckan, att blidka folket genom att halvera inkomstskatten föll uppenbarligen inte i god jord.

Flera nervösa regimer i arabvärlden har vidtagit drastiska åtgärder för att dämpa missnöjet. Priset på matolja, socker, mjöl, bensin och eldningsolja har kraftigt sänkts eller subventionerats i både Algeriet, Jordanien och Syrien. I Amman delade polisen ut vattenflaskor till demonstranterna i fredags.

Den egyptiska regimen är möjligen den som borde känna störst oro, Egypten är ett land där hälften av befolkningen lever på under två dollar om dagen, trots en tillväxt på 7 procent.

I ett slags Tunisienskräck gick börsen ner med 8 procent i förra veckan och nu gör sig säkerhetsstyrkorna beredda inför den landsomfattande protestdag som oppositionsgrupper och Facebookaktivister kallat till på tisdag.

Men bedömare påminner om att den egyptiska säkerhetstjänsten på 1,5 miljoner man, hittills aldrig visat några tecken på att gå över på demonstranternas sida, så som polisen i Tunisien gjorde i helgen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista