1 av 2
Klippmoskén i Jerusalem. Arkivfoto: Muhammed Muheisen/Scanpix.
2 av 2
Klicka för karta - Västbanken/Jerusalem
Nya uppgifter i Mellanösternkonflikten:

Palestinierna erbjöd Israel östra Jerusalem

1:41 min

Den palestinska myndigheten försöker nu dämpa skadeeffekterna, efter att dokument om fredsförhandlingarna med Israel har läckt ut. Palestinierna ska enligt dokumenten ha varit beredda till stora eftergifter gentemot Israel.

Enligt dokumenten, som publicerats av tv-kanalen al-Jazira, skulle den palestinska myndigheten ha erbjudit Israel stora delar av arabiska östra Jerusalem i utbyte mot ett fredsavtal.

Den palestinske förhandlaren Saeb Erakat tillbakavisar läckorna som lögner.

Avslöjandet är genant för Mahmoud Abbas palestinska myndighet, som av många palestinier redan ses som alltför villig att böja sig för Israels diktat.

Enligt dokumenten ska palestinska förhandlare ha erbjudit Israel att behålla och annektera alla de olagliga judiska bosättningar som byggts i arabiska östra Jerusalem, med ett enda undantag.

Detta skulle ha skett sommaren 2008, alltså före Gazakriget och innan östra Jerusalem blev en verklig stridsfråga, med internationella protester när palestinska hus revs eller ockuperades och med Mahmoud Abbas ultimatum. Förra sommaren vägrade han sätta sig ner i förhandlingar innan Israel införde byggstopp.

Men 2008, ett år efter Hamas maktövertagande i Gaza, var den palestinska myndigheten angelägen om snabba framsteg i fredsförhandlingarna för att kunna visa det palestinska folket att fred skulle löna sig mer än Hamas hårdnackade motstånd.

Men Israel nobbade Palestiniernas erbjudande.

Palestiniernas chefsförhandlare, Saeb Erakat, avfärdar ilsket uppgifterna som lögn och man anklagar al-Jazira för sabotage och förtal.

Al-Jazira anses ofta ta ställning för Hamas och mot Fatah.

Men oavsett sanningshalten i detaljerna, ger dessa läckor en bild av hur svag den palestinska myndigheten var i förhandlingarna med Israel.

Hamas har återigen fått vatten på sin kvarn och konstaterar att den palestinska myndighetens kollaboratörer visat sitt fula ansikte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista