Margot Wallström.

Mest ros men också ris för Wallström

Miljökommissionär Margot Wallström har snart arbetat fem år med miljöfrågorna i Bryssel. Den största utmaningen för Margot Wallström har varit arbetet med den nya kemikaliepolitiken. Hon har hållit fast vid att EU ska genomföra Kyotoprotokollet om minskade utsläpp av växthusgaser trots att Ryssland ännu inte har godkänt det.

Förslaget om kemikaliepolitiken har mött massivt motstånd från delar av industrin.

Rekordstor lobbykampanj
Kemikalieförslaget har utsatts för en lobbykampanj utan motstycke, inte bara från kemiindustrin och regeringarna i Tyskland, Storbritannien och Frankrike.

Även USA:s regering har krävt att förslaget ska luckras upp. Förslaget har också vattnats ur.

Säkerhetsrapporter behöver nu bara presenteras för ämnen som produceras i mängder över tio ton per år. Det betyder att man slipper redovisa sådan information för två tredjedelar av kemikalierna.

– Vi har inte kompromissat så att vi har förlorat någonting som är viktigt, exempelvis sådant som gäller skyddsnivån för människors hälsa och miljön. Istället har vi försökt att göra det till ett system som kan fungera, sa Margot Wallström när förslaget presenterades i höstas.

– Även om industrin fick igenom en del av sina krav är förslaget ändå bättre än nuvarande ordning där det saknas kontroll över de omkring 30 000 kemikalier som används i det moderna samhället, säger Mikael Karlsson, ordförande i Svenska Naturskyddsföreningen.

– Den urvattning som har skett sedan de första idéerna kom för några år sedan är väldigt allvarlig. Trots det är vi inom Naturskyddsföreningen glada att det finns ett förslag och vi hoppas nu att EU-parlamentet och ministerrådet kommer att skärpa förslaget under de kommande åren, säger Mikael Karlsson.

Öppenhet åt flera håll
Lennart Daléus, generalsekreterare i Greenpeace, anser att en av Margot Wallströms förtjänster är att det inte enbart är industrins lobbygrupper som har haft tillträde till hennes kontor.

– Hon har lyckats etablera bra relationer och bra samtal med miljörörelsen. Jag har verkligen uppskattat den öppenheten och att hon har visat intresse för att ta till sig synpunkter och information, säger Lennart Daléus.

Det finns beslut i EU-kommissionen som av många ses som ett misslyckande för miljöpolitiken.

Med eller emot sin vilja har Margot Wallström i kommissionen medverkat till att godkänna flera bekämpningsmedel som under många år har varit förbjudna i Sverige, bland annat det mycket giftiga ogräsmedlet Paraquat. Det beslutet är nu överklagat till EG-domstolen.

Ständiga konflikter
Det har också väckt protester att Margot Wallström och kommissionen har godtagit den svenska regeringens beslut att dra Botniabanan över ett av Europas viktigaste fågelskyddsområden.

– Margot Wallström borde ha ställt upp för EU-lagstiftningen och sagt att man inte kan bygga ett så stort infrastrukturellt projekt mitt i norra Europas mest värdefulla fågelskyddsområde, där det uttryckligen finns flera fågelarter som är listade i EU:s lagstiftning som att de ska skyddas fullt ut. Det är en väldigt slapp inställning tycker vi, säger Mikael Karlsson på Naturskyddsföreningen.

Att driva miljöpolitik i EU är alltså att navigera på en hinderbana med mängder av motstående intressen.

– Att vara advokat för miljön och vara en röst för miljön innebär en ständig kamp och ständiga konflikter. Det kanske är någonting vi får leva med, säger Margot Wallström.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".