Bröstförstoring kan försvåra cancerupptäckt

1:56 min

Ett nytt preparat för att förstora bröst, ifrågasätts av läkare. Medlet kallas Macrolane och sprutas in i brösten, och detta gör mammografiundersökningar svårare.

Det finns också misstankar om att det skulle underlätta spridning av cancer, för den som har cancerceller i brösten.

Men allt fler kvinnor använder metoden för att få större bröst, utan att behöva opereras. En av dem är sjuksköterskan Anna-Kari Eld.

– Jag har aldrig varit storbystad, men jag fick tre barn och då hände det mycket under graviditet och amning. Efter det kände jag att brösten bara försvann. Sedan så har jag jobbat här med plastikkirurgi i två och ett halvt år och då kom tankarna jättemycket. Man ser mycket av det här, säger Anna-Kari Eld.

Medlet, som består av hyaluronsyra, har också använts för att fylla ut bland annat rynkor i ansiktet. Det bryts ner av kroppen successivt. Men trots det oroas vissa forskare över att det kan ge bestående effekter på bröstkörteln. Skulle det finnas cancerceller där kan Macrolane bidra till att sprida dem, tror kritikerna.

– Ur försiktighetssynpunkt så är det självklart att jag personligen är helt oförstående till varför man överhuvudtaget ska operera bröst eller varför man ska spruta i saker i bröst utifrån att det inte är säkert att det är ofarligt, säger Jonas Bergh, specialist på bröstcancer vid Karolinska universitetssjukhuset.

Anledningen till att Jonas Bergh och andra forskare är oroliga är att de sett förhöjda halter av hylauronsyra kring de mest aggressiva formerna av bröstcancer. Man tror att hylauronsyran kan fungera som ett slags cellklister som hjälper cancercellerna att förflytta och sprida sig i kroppen. För att med säkerhet veta om hyaluronsyra verkligen kan stimulera spridningen av bröstcancer behöver vi större studier under längre tid, tycker Jonas Berg.

– Vi måste veta lite mer utifrån att det faktiskt inte är säkert att det är ofarligt.

Varje behandling kostar omkring 20 000 kr, och närmare 2000 behandlingar har gjorts i Sverige hittills. Även om Anna Kari Eld inte planerar för någon ny behandling, är hon glad att hon prövade.

– Det kändes bra att få lite bröst under den perioden. Det är ju i stället för en bröstförstoring, det är inget farligt, man lägger in och det avdunstar. Det är väl det som är det tråkiga då, att det försvinner och man bör fylla på för att det ska hålla sig, säger Anna-Kari Eld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista