SOCIALDEMOKRATERNAS LEDARSTRID

Pär Nuder har meddelat valberedningen sitt nej

Förre finansministern Pär Nuder nämns allt oftare i spekulationerna om vem som ska bli ny partiledare för Socialdemokraterna, men enligt vad Ekot erfar så har Nuder meddelat valberedningen att han inte står till förfogande.

Enligt Ekots uppgifter ringde Pär Nuder själv upp valberedningens ordförande Berit Andnor i lördags och sa att han inte är intresserad av att bli partiledare.

Offentligt har han flera gånger sagt att han inte är intresserad av uppdraget och att han i stället ska arbeta med andra uppgifter.

– Jag har ingen annan kommentar än den jag haft hela tiden. Jag är inte kandidat till det uppdraget och kommer inte att bli det heller. Det är allt jag vill säga, sa Pär Nuder exempelvis till P1-morgon i morse.

Hur definitivt är det nejet?

– Det är så definitivt ett nej kan bli.

Pär Nuder har den senaste tiden diskuterats som möjlig partiledare inom flera socialdemokratiska partidistrikt och en del partimedlemmar har offentligt gått ut och sagt att de vill ha honom som ny partiledare.

Att kravet på att nästa partiledare måste sitta i riksdagen har tonats ner av en del har också setts som ett sätt att bereda vägen för Nuder, som har lämnat riksdagen.

Nu talar dock alltså mycket för att Nuders supportrar får söka efter någon annan lämplig partiledarkandidat.

Inom Socialdemokraterna fortsätter jakten på en ny partiledare. Valberedningens ordförande, före detta statsrådet Berit Andnor, reser runt i landet för att ta reda på vilka önskemål och krav som medlemmarna har.

I dag är också sista dagen för de socialdemokratiska partidistrikten att lämna in sina så kallade kravprofiler till valberedningen, med egenskaper på nästa partiledare. Önskemålen skiftar.

Partidistriktet Stockholms län tycker att personen ska kunna leda partiet ända fram till 2022. Sörmlands partidistrikt skriver att personen ska vara i medelåldern och ha ett rörligt intellekt och strategisk förmåga.

Skånes partidistrikt betonar att nästa partiledare bör ha särskilda kunskaper i ekonomisk politik och utrikespolitik, och dessutom vara kunnig på det politiska hantverket.

Johan Andersson i Östergötlands distrikt säger att det inte bör vara en person som varit frontfigur i valen 2006 och 2010.

– Vi tror att det är viktigt att det blir en ny och spännande kraft. I de valanalyser och samtal som vi har haft med väljare känns det som att vi behöver förnya vårt ledarskap. Därav hade vi det resonemanget och kom fram till den slutsatsen att det är viktigt att ha en ny karismatisk ledare, säger Johan Andersson, ordförande för Östergötlands distrikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".