"EU alltför flata mot förtryckande regimer"

2:12 min

EU agerar för underdånigt mot många regimer som bryter mot mänskliga rättigheter. Det hävdas i en ny rapport av organisationen Human Rights Watch. Chefen där, Kenneth Roth, pekar på ett dagsaktuellt exempel. Enligt honom är det "skamligt" att EU-kommissionens ordförande Barroso i dag tar emot Uzbekistans kritiserade ledare Islam Karimov.Islam Karimov beordrade massakern på hundratals fredliga demonstranter i Andijan 2005, och enligt Kenneth Roth låter den uzbekiske ledaren fängsla och tortera mängder av politiska motståndare.

Enligt Human Rights Watchs chef förtjänar inte Uzbekistans president den prestige det innebär att träffa EU-kommissionens ordförande Barroso.

Det kontroversiella mötet här i Bryssel kommer till stånd samma dag som Human Rights Watch publicerar sin årsrapport över brott mot mänskliga rättigheter i över 90 länder och områden.

Men årets rapport fokuserar mer än tidigare på de krafter som skulle kunna påverka brutala regimer i mer positiv riktning, och här får framför allt EU, men även FN, kritik.

"Stödet för 'dialog' och 'samarbete' med förtryckarregimer är alltför ofta en ursäkt för att inte göra något alls åt mänskliga rättigheter", hävdar Human Rights Watch, som kräver att bland andra EU ska göra det mer kostsamt för förtryckarregimer att fortsätta bryta mot mänskliga rättigheter.

Att frysa korrupta regimers tillgångar utomlands kan vara ett effektivt påtryckningsmedel, säger Kenneth Roth. Att vägra visum för landets ledare kan vara ett annat.

I Human Rights Watchs rapport pekas just Uzbekistan ut som ett land omvärlden måste agera tuffare mot, detsamma gäller länder som Turkmenistan, Rwanda och Etiopien.

När det gäller Kina anser Human Rights Watch att det finns en nästan universell feghet i att konfrontera det organisationen kallar Kinas fördjupade slag mot basala friheter.

Human Rights Watch lyfter fram den norska Nobelkommittén som ett positivt undantag från fegheten, när den i fjol gav Nobels fredspris till den fängslade kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista