Anna Serner

Journalister kritiska mot fotograferingsförbud

"Försvårar för granskande journalistik"
2:15 min

Regeringens förslag om att i vissa fall förbjuda fotografering av människor utan lov i deras bostäder eller i andra privata situationer får kritik, från såväl Journalistförbundet som intresseorganisationen Tidningsutgivarna.

– Vad vi menar är att lagstiftaren har glömt bort eller inte förstått att det här lagförslaget inskränker yttrandefriheten och det försvårar journalisters granskande arbete, säger Anna Serner, verkställande direktör för Tidningsutgivarna.

– Det finns många tillfällen när journalister som gör grävjobb behöver ta bilder för att rättfärdiga en historia, och det har ett högre skyddsintresse än den personliga integriteten i det här sammanhanget, säger Anna Serner.

Men det föreslås ju undantag för journalister?

– Ja, men de undantagen är inte tillräckligt genomarbetade.

Ekot berättade i morse om ett lagförslag som innebär att det ska bli svårare att fotografera eller filma olovligen. Framförallt är det i hemmet, på toaletter eller i omklädningsrum som det ska vara förbjudet att fotografera eller filma utan lov men det kan också gälla på andra platser om det allvarligt kränker den personliga integriteten.

Förbudet ska även gälla fotografer och filmare som arbetar journalistiskt - om intresset för informationen är litet samtidigt som skyddet av den personliga integriteten är stort, som det står i lagförslaget. Och det här väcker alltså kritik. Men finns det då inte skäl att skydda människor från kränkande fotografering? Jo, anser Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén.

– Självklart är det så att alla, även offentliga personer har rätt till ett privatliv och en privat sfär. Men det är ju inte så i dag att man kan tränga sig in hos folk hursomhelst. Det är ju hemfridsbrott och det har vi redan en lagstiftning emot, säger Agneta Lindblom Hulthén.

Agneta Lindblom Hulthén upprörs också över att förslaget innebär att det blir den enskilde fotografen som vid varje enstaka tillfälle måste avgöra lämpligheten i att fotografera eller inte, istället för som nu då ansvaret ligger hos den ansvarige utgivaren i samband med publicering. Det får också kritik från Mia Karlsvärd, ordförande i Pressfotografernas klubb.

– Nu är det i elfte timmen dags för att alla publicister och alla privatpersoner för den delen också att vakna. Det här lagförslaget kommer att stänga samhället, säger Mia Karlsvärd, pressfotografernas klubb.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".