Rättegången mot Yukos grundare inleds

I dag, onsdag, börjar rättegången mot Rysslands rikaste man Michail Chodorkovskij och hans kompanjon Platon Lebedev.

En rättegång som har både ekonomiska och politiska konsekvenser. Chodorkovskij grundade oljebolaget Yukos. Turerna runt det största privatägda oljebolaget har fått aktierna att falla, men de flesta bedömare tror inte bolaget går i konkurs.

Åtalen mot oljeoligarkerna gäller bland annat bedrägeri och skattebrott.

Kritiserad rättegång
Utanför domstolen kommer en rad människorrättsorganisationer att samlas för att protestera mot de de ser som en politisk häxjakt.

Mångmiljardären och oligarken Chodorkovskij greps i oktober i fjol när han mellanlandade i Sibirien. Åtalet handlar om att tysta en Putinkritiker säger försvaret.

Men samtidigt som de båda grundarna suktat i fängelse har bolaget också en skattetvist med ryska staten. Det målet tas upp igen på fredag.

3,5 mijarder i skatt
Yukos dömdes senast i maj att betala motsvarande 3,5 miljarder dollar i skatt, räntor och böter. Detta samtidigt som Yukos tillgångar frusits så att bolaget inte kan sälja aktier för att betala skatteskulden.

De flesta bedömare ser skattemålet som en del i Kremls försök att ta över mer kontroll över både oljebolaget och generellt de ryska oljetilllgångarna. De tvivlar på att bolaget skulle tvingas gå i konkurs på grund av skatteskulden.

Enligt anställda chefer på mellannivå som Ekot talat med är optimismen i bolaget fortfarande stor och ingen tror på att bolaget riskerar bankrutt.

Politiskt spel
Yukos varningar är snarare en del i det politiska spelet. I ett brev till premiärministern ska företaget nu ha begärt en rekonstruktion av skatteskulden och att frysningen av bolagets tillgångar hävs.

Om det sker kan Yukos betala 70 procent av skulden före årsskiftet heter det i brevet.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".