ELFENBENSKUSTEN

Exportstopp för kaffe och kakao

1:37 min

Chokladälskare världen över kan nu dras in i den politiska krisen i Elfenbenskusten, världens största kakaoexportör. Den tillträdande presidenten har beordrat ett totalstopp för export av kakao och kaffe från landet i en månad framöver.

– Vi har haft ett möte med de ledande exportörerna och de har gått med på att stoppa exporten i en månad, hävdar en av Alasanne Outtaras medhjälpare i den ekonomiska huvudstaden Abidjan.

Alassane Outtara är mannen som en i princip enhällig omvärld erkänner som den rättmätiga vinnaren av det omstridda valet i Elfenbenskusten i höstas. Exportstoppet är Outtaras försök att bryta det politiska dödläget som har rått sen dess. De som överträder stoppet riskerar sanktioner, enligt Outtaras regering.

Den avgående presidenten Laurent Gbagbo vägrar fortfarande att lämna ifrån sig makten och det är i princip tack vare kakaon han kan sitta kvar.

Kakaoexporten har fortsatt på det hela taget ostörd under hela den politiska krisen, och med hjälp av pengarna från den har Gbagbo kunnat fortsätta avlöna militären, hans främsta garant för att inte tvingas bort från presidentpalatset.

Grannländerna som står bakom kravet på att Gbagbo ska avgå, sparkade också i helgen chefen för den regionala centralbanken i Västafrika. Han står Gbagbo nära och har hittills inte sett till att flödet in till statskassan stryps, vilket centralbanken bestämde för flera veckor sen.

Grannländerna har också hotat med ett militärt angrepp, men eftersom de nu verkar tveka om det är den ekonomiska vägen Outtaras bästa möjlighet att ändra maktbalansen i ett läge där hittills ingenting har hjälpt.

Det finns inga officiella kommentarer eller någon bekräftelse från kakaoindustrin ännu, och frågan är till vilken grad ordern från den hittills maktlösa presidenten Ouattara kommer att efterlevas.

Outtara sitter fortfarande instängd på ett av Abidjans lyxhotell, belägrad av Gbagbos militär och skyddad av FN. Marknaden reagerade i alla fall direkt, priset på kakao steg med 4 procent nu på förmiddagen till det högsta priset på ett år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista