1 av 2
Spanska protester mot sänkta pensioner i februari 2010. Foto: Daniel Ochoa de Olza/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik - så mycket saknas

EU-länder saknar pengar till pensioner

1:52 min

De ohållbara underskotten i flera EU-länders statsbudgetar riskerar att bli ännu större, eftersom det saknas pengar i pensionssystemen. Om dagens pensionsnivåer inte ska försämras kan kostnaderna för det bli högre än underskotten i de statliga finanserna.

Pensionsproblemen som lurar under ytan gäller inte bara statsfinansiella krisländer som Grekland, Irland, Portugal och Spanien. Även Tyskland, Frankrike och inte minst Storbritannien ligger i farozonen.

Det brittiska underskottet i pensionssystemet motsvarar exempelvis cirka en fjärdedel av landets BNP.

Om en femtioårig tysk medborgare ska få behålla dagens pensionsstandard saknas årliga inbetalningar på över 100 000 kronor per medborgare i det tyska pensionssystemet.

I Frankrike är läget lite bättre. Där fattas omkring 70 000 kronor i årliga inbetalningar för dagens 50-åringar. För Spanien är underskottet ungefär 60 000.

Underskotten har räknats fram av revisionsföretaget Deloitte och går att översätta till en totalsiffra i miljarder för hur mycket pengar som saknas räknat på hela befolkningen i olika åldrar.

I ytterligare ett steg går det att räkna fram hur stort pensionsunderskottet är i procent av landets BNP. Då blir det procentsiffror som är minst lika illavarslande som de problemtyngda budgetunderskotten är i dag.

Spanien kämpar exempelvis med nedskärningar för att minska sitt årliga budgetunderskott till under 10 procent av BNP. Men det årliga underskottet i det spanska pensionssystemet är klart större än så: runt 18 procent av BNP.

Motsvarande siffra för Irland är 17 procent. Samma siffra gäller Frankrike, medan Tyskland och Storbritannien ligger i topp med runt 25 procents underskott i pensionssystemen.

Uppgiften att räta upp de offentliga finanserna och få budgetunderskotten till den europeiska stabilitetspaktens krav på 3 procent handlar därför inte bara om att skära ner de löpande utgifterna som skenat under finanskrisen. Det handlar i lika hög grad om kraftiga reformer i åtskilliga av EU-ländernas pensionssystem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista