Försvarsminister Karl-Theodor zu Guttenberg och förbundslansler Angela Merkel. Foto: Michael Sohn/Scanpix.

Tysk minister kritiseras efter påstått myteri

"Förhållandena ombord ska utredas"
1:50 min

I Tyskland har försvarsminister Karl-Theodor zu Guttenberg hamnat i blåsväder. Ministern har det senaste halvåret gång på gång utnämnts till landets mest populäre politiker men nu får han kraftig kritik för hur han har hanterat efterspelet till ett påstått myteri ombord på den tyska flottans skolfartyg.

Kritiken haglar över försvarsministern trots att han nu gör allt för att visa sig handlingskraftig. I helgen sparkade han skolfartygets kapten och han beordrade Gorch Fock att genast segla mot hemmahamnen i Kiel.

– Förhållandena ombord ska utredas, sa försvarsminister zu Guttenberg. Dessutom tillsatte han en granskning, inte bara av marinen, utan av alla försvarsgrenar.

Det var i november som en 25-årig kadett föll från skolfartygets mast . Kvinnan dog av sina skador.

Efter det vägrade andra officersaspiranter att klättra upp i den 40 meter höga masten, och i tidningsartiklar berättar de om påtvingad kadaverdisciplin och skräckvälde ombord på det legendariska skolskeppet.

Samtidigt som uppgifterna om myteriet ombord på Gorch Fock började cirkulera i de tyska medierna i förra veckan uppdagades att en tysk soldat som dödades i Afghanistan i december hade skjutits av en kamrat. Han hade inte skjutit sig själv av misstag, som försvaret tidigare har hävdat.

Försvarsmakten anklagas nu för att ha försökt dölja hur det faktiskt gick till. Dessutom har det framkommit att fältpost från tyska soldater i Afghanistan har öppnats och i vissa fall tömts på innehåll.

Oppositionen anar nu en glipa i den hittills så populära försvarsministerns rustning, och anklagar honom för att åtgärderna kommer för sent och för de nu, när de väl görs, är förhastade och misstänkliggör hela försvaret.

På bara en vecka har framtidsutsikterna mörknat för mannen, som har målats upp som den hetaste kandidaten att efterträda Angela Merkel som förbundskansler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".