En skadad förs ut på bår från Moskvas Domodedovo-flygplats. Foto: AP/Scanpix.
RYSSLAND

35 döda i attentat på Moskvas flygplats

1:39 min

En självmordsbombare utlöste en sprängladdning på Moskvas största flygplats Domodedovo strax före klockan 15 på måndagseftermiddagen. Minst 35 människor rapporteras döda och enligt de senaste uppgifterna från flygplatsen är ett 50-tal skadade, varav 30 mycket allvarligt.

Explosionen skedde i ankomsthallen för internationella flyg. 30 av de cirka 50 skadade ska vara mycket svårt skadade.

Utländska medborgare, bland annat britter, finns med bland offren vid explosionen på flygplatsen Domodedovo, uppger Interfax.

Enligt vad UD uppger för TT på måndagskvällen har svenska ambassaden i Moskva inte fått några uppgifter om att svenskar skulle finnas med bland offren.

Kroppsdelar, bland annat huvudet, från den misstänkte självmordsbombaren har hittats på flygplatsen, uppger den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Moskvas polis höjer efter attentatet sin beredskap, med förstärkt bevakning i tunnelbanan och på Moskvas övriga flygplatser, meddelar ryska byråer.

Källor inom ryska säkerhetstjänsten uppger enligt AFP att självmordsbombaren bakom attentatet troligen kom från den oroliga ryska regionen Norra Kaukasus.

Polisen har efterlyst tre män från Kaukasus som misstänkts ha planerat explosionen, uppger vår korrespondent på plats.

Det har inte funnits något direkt hot mot flygplatsen Domodedovo, men kaukasisika islamister och andra grupper har riktat ett allmänt hot mot Moskva och Ryssland under valåret som inleds. Presidentval ska hållas i Ryssland i början av 2012.

Rysslands president Dmitrij Medvedev uttalade sig i rysk tv strax efter dådet.

– Det är nödvändigt att införa en särskild kontroll på alla flygplatser och transportnav, sa Medvedev.

President Medvedev fortsatte med att påstå att händelsen lyfter fram att långt ifrån alla nödvändiga säkerhetslagar fungerar som de ska i Ryssland.

Han uppmanade även sin regering att erbjuda alla berörda den akuta hjälp de kan behöva.

Kreml meddelar också att presidenten kommer att skjuta upp sin planerade resa till det världspolitiska forumet i Davos i Schweiz i veckan för att i stället fortsätta följa händelseutvecklingen på hemmaplan efter attentatet.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt har kommenterat attentatet på sitt Twitterkonto. "Hemsk terroristattack på en av Moskvas flygplatser. Vår djupaste medkänsla till det ryska folket," skrev Carl Bildt strax efter kl 16.

– Jag fördömer det här i starkast möjliga termer. Det visar att terrorismen är ett problem vi måste ta på allvar. Jag känner sympati med det ryska folket. Det är oskyldiga människor som drabbats, säger Carl Bildt till TT.

Även Frankrikes president Nicolas Sarkozy och Tysklands förbundskansler Angela Merkel har offentligt fördömt attentatet.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista