Foto: Keith Srakocic/Scanpix.

McDonalds sålde mindre än väntat

1:08 min

Världens största hamburgerkedja, amerikanska McDonalds presenterade sin kvartalsrapport i dag. Resultatet följer prognosen, men i december blev försäljningen mindre än förväntat.

Möjligen var det snöovädren i Europa och USA som dämpade kundernas sug efter hamburgare i december. Försäljningen för McDonalds blev i alla fall svagare än väntat under 2010 års sista månad.

Men tittar man på hela det fjärde kvartalet 2010, så lever resultatet upp till förväntningarna.

Nettovinsten för snabbmatsjätten steg till 1,2 miljarder dollar, en ökning med två procent jämfört med samma period året innan.

Försäljningen för helåret 2010 slog rekord och uppgick till 24 miljarder dollar, sex procent mer än 2009, och det innebär att världsettan McDonalds fortsätter att dra ifrån andra amerikanska konkurrenter som Burger King och Wendys.

Allra mest ökar försäljningen i Australien, Japan och Kina. McDonalds har nu 32 000 restauranger i 117 länder.

Och världens största hamburgerkedja vill fortsätta växa. I år planerar McDonalds att öppna 1100 nya hamburgerrestauranger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista