Ny lag om uthyrning av arbetskraft

1:55 min

Nu ska rättigheterna stärkas för alla som är anställda av europeiska bemanningsföretag. Det blir konsekvensen av ett EU-direktiv som ska genomföras i svensk lag. Juridikprofessor Birgitta Nyström har utrett frågan och föreslår nu en ny lag; Lag om uthyrning av arbetstagare.

– För arbetstagare i bemanningsföretag som inte arbetar under kollektivavtal, så kommer det att gälla en likabehandlingsprincip på några centrala anställningsområden, som till exempel diskriminering, arbetsmiljö, men kanske viktigast av allt lönen, säger Birgitta Nyström, utredare och professor i juridik.

Idén med EU:s direktiv är att ge anställda inom bemanningsföretag bättre skydd. De ska helt enkelt behandlas enligt likabehandlingsprincipen, alltså på samma sätt som fast anställda. Det gäller också saker som rätt till samma förmåner, lunchmatsalar, träningsanläggningar med mera.

De flesta som arbetar i bemanningsföretag i Sverige i dag har kollektivavtal, via LO eller tjänstemannafacken. Men för de cirka tio procent som enligt utredaren saknar kollektivavtal kan det bli skillnad, framförallt högre lön.

Men för de utländska bärplockare som kommit hit kommer problematiken att kvarstå. För att den nya lagen ska gälla så måste själva bemanningsföretaget vara baserat i ett EU-land.

Och utredaren Birgitta Nyström påpekar att den nya lagen inte skapats för att Sverige haft en otillräcklig lagstiftning, utan för att andra länder i EU har det.

– Detta är något som vi måste genomföra eftersom vi är medlemmar i EU. Det här har inte någon direkt koppling till enbart den svenska arbetsmarknaden, utan det har en koppling till 27 länders arbetsmarknader.

Så hade vi inte varit med i EU, så hade i kunnat fortsätta utan den här nya lagen?

– Ja, sedan bemanningsbranschen avreglerades i början av 1990-talet så har man sett över om det är lämpligt att ha en så avreglerad marknad som vi har, och hittills så har man kommit fram till att det fungerar bra i Sverige, säger Birgitta Nyström, utredare och professor i juridik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista