Skilda krav på ny socialdemokratisk partiledare

1:47 min

Jakten på ny partiledare fortsätter inom Socialdemokraterna. Och kraven är många och inte minst olika på Mona Sahlins efterträdare, när nu valberedningen i dag samlar in synpunkterna från de olika distrikten runt om i landet.

– Vi tror att det är en person som har erfarenheter från att leda ett politiskt arbete på nationell och internationell nivå. Men det måste inte nödvändigtvis vara riksdags- eller regeringserfarenhet, säger Helen Hellemark Knutsson som är vice ordförande för Socialdemokraterna i Stockholms län.

Ja, det är många och det är inte minst olika förväntningar på Socialdemokraternas nästa partiledare. Distrikten har fram till i dag filat på sina så kallade kravprofiler, som partiets valberedning ska utgå från när kandidater till partiledarposten skall vaska fram. Socialdemokraterna väljer en ny partiledare i slutet av mars.

Ett av partiets största distrikt Stockholms län betonar liksom flera andra att nästa partiordförande måste vara en bra debattör. Men från Stockholms län vill man att den som leder partiet framöver dessutom ska förstå urbana värderingar och ha kunskap om internationell politik.

Partikollegorna på Gotland lyfter fram att personen ska vara duktig på utbildning, tillväxt och näringslivsfrågor, medan Skånedistriktet betonar särskilda kunskaper i ekonomisk politik.

I Östergötland ses det som ett minus om personen har varit frontfigur i valen 2006 och 2010. Medan Socialdemokraterna i Sörmland tycker att kandidaten bör ha varit med i partiet ett tag, ha ett rörligt intellekt och vara i medelåldern.

– Man måst nog ha fått lite stötar och törnar i livet och i politiken rent av när man går in i en sådan här tuff uppgift, säger Hans Ekström som är distriktsordförande i Sörmland.

Men en av de allra hetaste kandidaterna, före detta finansministern Pär Nuder, har nu sagt till valberedningens ordförande att han inte står till förfogande eller kommer att stå till förfogande. Så här sa han tidigare till Sveriges Radio i morse:

– Jag har ingen annan kommentar än det jag har haft hela tiden, jag är ingen kandidat till det här uppdraget och kommer inte att bli det heller, det är allt jag har att säga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista